ГоловнаСвіт

Ситуація у відносинах Євросоюзу і Росії може стати небезпечнішою за "холодну війну", - посол ЄС

За словами європейського дипломата, "ніхто не хоче повернення "холодної війни"".

Ситуація у відносинах Євросоюзу і Росії може стати небезпечнішою за "холодну війну", - посол ЄС
Маркус Эдерер
Фото: EPA/UPG

Ситуація у відносинах Євросоюзу та Росії може стати більш небезпечною, ніж "холодна війна".

Про це заявив посол ЄС у Росії Маркус Едерер в інтерв'ю "Коммерсанту"

"Якщо ми не будемо намагатися мінімізувати загрози, що виникають у складеній ситуації, то нинішній період може стати більш небезпечним, ніж "холодна війна"", - сказав він. За словами дипломата, "ніхто не хоче повернення "холодної війни"".

"Це був період, коли багато людей, перш за все в країнах Східної Європи, були обмежені в основних свободах, включаючи свободу пересування. І тому я критично ставлюся до розмов про нову "холодну війну". Подібні розмови, на мою думку, викликають неправильні асоціації і можуть спровокувати помилкові політичні дії", - сказав Едерер. 

За його словами, в міжнародних відносинах з'явилися риси, яких в епоху "холодної війни" не було. За словами Едерера, стало менше передбачуваності, а "деякі глобальні гравці зробили відсутність передбачуваності частиною своєї моделі поведінки".

"Ми стали свідками гібридної війни або нелінійної війни, як її ще називають. І це явище саме по собі є антиподом передбачуваності та довірливих відносин", - заявив дипломат. Він зазначив, що Росія і США зводять нанівець договір про відкрите небо, угоду про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності і СНО-III. "У мене все це викликає тривогу", - сказав Едерер, закликавши "не будувати здогади", а "працювати над поліпшенням ситуації".

Нагадаємо, раніше сьогодні Британія звинуватила Росію в атаці вірусу Petya.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram