ГоловнаСвіт

Посол України в ЄС прокоментував пропагандистський "кримський сюжет" Euronews

"Я дійсно сподіваюся, що вищезгаданий сюжет Euronews був прикрою редакційною помилкою".

Посол України в ЄС прокоментував пропагандистський "кримський сюжет" Euronews
Украинский посол в ЕС Николай Точицкий
Фото: Слово и Дело

Телеканал Euronews може стати платформою для поширення російської пропаганди по всьому Євросоюзу і за його межами, якщо і надалі буде випускати сюжети, подібні до того, що був знятий в окупованому Криму.

Про це йдеться в листі посла України в ЄС Миколи Точицького на адресу редакції телеканалу з приводу сюжету з Криму, в якому "забули" згадати про анексію півострова, передає "Європравда"

"Я більш ніж стурбований, щоб не сказати шокований, сюжетом Euronews "Кримські діти вчаться знешкоджувати міни" від 23 січня. Нагадаю, що Кримський півострів був окупований регулярними російськими військами ще в лютому-березні 2014 року. З тих пір він став сірою зоною для прав людини і територією страху, що підтвердили численні повідомлення міжнародних організацій. Протягом майже чотирьох років Росія здійснює цільову політику жорстоких репресій проти кримських татар і українців, які не визнають незаконну анексію Криму. Резолюція ООН від 19 грудня 2017 року містить повну картину погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму", - йдеться в листі.

Копія листа також була направлена в усі європейські інститути і експертній групі Stratcom, створеній Європейською службою зовнішньої політики для протидії російській пропаганді.

Посол нагадав, що Росія продовжує безпрецедентну мілітаризацію окупованого Криму, а чисельність російських військових там збільшилася майже вдвічі. Крім того, на Кримському півострові вже були розгорнуті потенційні носії ядерної зброї, включаючи бойові кораблі, ракетні системи та бойові літаки.

"За таких обставин я запитую, наскільки можна було знизити журналістські стандарти, якщо Euronews, який називає себе джерелом "незалежних, об'єктивних і надійних новин для європейців", транслює досить "позитивний" сюжет, в якому армія окупантів (!) навчає дітей (!), як поводитися зі зброєю (!), навіть не згадуючи незаконну окупацію Росією суверенної української території. Цей сюжет уже спровокував реакцію держав-членів ЄС", - зазначив Точицький.

Посол підкреслив, що в той час як Євросоюз, США, міжнародні організації (в тому числі ООН, НАТО, Рада Європи, ОБСЄ) рішуче засудили спробу незаконної анексії і наклали відповідні кримські санкції за небувале порушення міжнародного права, Росія активізувала свою діяльність через агітаційну кампанію по всьому ЄС, що підриває європейські цінності і принципи, використовуючи, зокрема, свої "інформаційні центри", такі як RT і "Супутник".

"Я дійсно сподіваюся, що вищезгаданий сюжет Euronews був прикрою редакційною помилкою і не був знятий, щоб грати на російську дезінформацію. Було б великою помилкою дозволити Росії використовувати провідний європейський телевізійний канал Euronews як платформу для поширення її пропаганди по всьому ЄС і за його межами. У зв'язку з цим я люб'язно прошу вас надавати вашій шанованій аудиторії об'єктивну інформацію про окупацію Росією Криму та суттєве погіршення ситуації з правами людини", - написав Точицький.

Нагадаємо, в МЗС України закликали телеканал Euronews виправити матеріал про окупований Крим, у якому журналісти не згадали про незаконну анексію півострова.

У травні 2017 року український Euronews припинив роботу через проблеми з фінансуванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram