ГоловнаСвіт

У Польщі протестували проти посилення закону про аборти

За новим законопроектом, навіть неправильне формування плоду не дасть права на аборт.

У Польщі протестували проти посилення закону про аборти
Протесты в Варшаве
Фото: EPA\UPG

У Варшаві в суботу, 13 січня, пройшов мітинг проти посилення закону про аборти. У ньому взяли участь близько двох тисяч осіб, переважно - жінки, повідомляє "Німецька хвиля".

Протестувальники, які прийшли до будівлі польського Сейму, тримали в руках транспаранти "Ганьба!", "Медична допомога, а не божа", "Жінки помиратимуть без абортів".

Реакцію спричинив законопроект, який у середу, 10 січня, польський парламент направив на розгляд у спеціальну парламентську комісію. Згідно із ним, навіть неправильне формування плоду більше не буде умовою для дозволу на аборт.

Протести у Варшаві
Фото: EPAUPG
Протести у Варшаві

Також цього дня більшість депутатів Сейму, включаючи близько 30 політиків з ліберальної опозиції, проголосували проти лібералізації законів про аборти.

Правляча у Польщі з 2015 року партія "Закон і справедливість" проводить консервативну сімейну політику. Так, влада країни вже припинила фінансову підтримку штучного запліднення, а також дозволила відпускання протизаплідних таблеток тільки за рецептами. У жовтні 2016 року Сейм після масових протестів відхилив законопроект про практично повну заборону абортів.

Чинне законодавство, ухвалене в 1993 році, забороняє будь-які аборти, за винятком випадків зґвалтування або інцесту, якщо вагітність становить ризик для здоров'я матері чи якщо плід сильно деформований.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram