ГоловнаСвіт

На військовій базі у Венесуелі намагалися підняти повстання проти Мадуро

Влада повідомила про відновлення контролю. 

У неділю, 6 серпня, група озброєних людей на базі 41-ї бронетанкової бригади Збройних сил  Венесуели спробувала підняти повстання проти президента Ніколаса Мадуро.

У заяві, яку оприлюднено за допомогою соціальних мереж, кілька військових під керівництвом капітана Національної гвардії Венесуели Хуана Кагуаріпано повідомили про намір боротися зі "смертельною тиранією Ніколаса Мадуро". "Це не переворот. Це громадянський і військовий рух за відновлення конституційного порядку і порятунку держави від цілковитої розрухи, припинення вбивства нашої молоді й наших родичів", - заявив Кагуаріпано, який з 2014 року перебуває в розшуку.

 

 Група закликала до бунту в штаті Карабобо.

Один з лідерів правлячої Соціалістичної партії Венесуели Діосдадо Кабельо назвав це "терористичною атакою". За його словами, вранці 6 серпня озброєні заколотники захопили військову базу "Фуерте Парамакай" у передмісті Валенсії (штату Карабобо), але незабаром контроль над нею був повернутий.

Нагадаємо, що Венесуела зараз розділена на "чавістів", тобто послідовників лівої соціалістичної ідеології, якою керувався покійний президент Уго Чавес, і тих, хто хоче зміни 18-річного правління його Єдиної соціалістичної партії Венесуели (PSUV).

Мадуро, який змінив після смерті 2013 року Чавеса, був обраний, щоб продовжити його популістську політику боротьби з нерівністю і бідністю шляхом перерозподілу доходів від нафтового експорту - основної статті доходу бюджету цієї латиноамериканської країни.

Однак опозиція заявляє, що за роки правління PSUV демократичні інститути країни були зруйновані, а економіка зазнала повного занепаду. Чавісти у відповідь звинувачують опозицію в елітизмі, а її лідерів у тому, що їх спонсорують США.

Падіння сировинних доходів через низькі ціни на нафту змусили владу скоротити соціальні програми. У країні кілька років триває скорочення економіки, зростає інфляція, існує гострий дефіцит на товари першої потреби і медичні препарати.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram