ГоловнаСвіт

Великобританія готова заплатити 40 млрд євро за вихід з ЄС

В обмін вона вимагає прийнятних умов для торгівлі. 

Великобританія готова заплатити 40 млрд євро за вихід з ЄС
Фото: EPA/UPG

Великобританія в рамках процедури Brexit готова виплатити до 36 млрд фунтів стерлінгів (близько 40 млрд євро) для покриття своїх зобов'язань перед Євросоюзом. Але при цьому Лондон вимагає прийнятних домовленостей про подальші економічні відносини, включаючи зону вільної торгівлі.

Про це повідомила  The Sunday Telegraph з посиланням на джерела в британських урядових колах.

"Ми знаємо, що [Брюссель] наполягає на 60 млрд євро, фактично ж його підсумкова сума - це 50 млрд євро. Для нас [оптимальна цифра] лежить ближче до 30 млрд євро, однак на практиці йдеться про 40 млрд євро, навіть якщо не всі політики і громадськість усвідомили це", - заявив високопоставлений чиновник у британському уряді (цитата за "Німецькою хвилею").

Нагадаємо, що в липні стартував перший раунд перемов щодо Brexit. Ще три тижні перемов, які потрібні для узгодження думок 27 урядів країн-членів, заплановані на кінець серпня - початок жовтня.

Робочі групи мають вирішити кілька основних питань, пов'язаних з виходом Великобританії з ЄС: права громадян на проживання і роботу після "брекзиту", вимоги ЄС щодо сплати Британією близько € 60 млрд для покриття поточних бюджетних зобов'язань ЄС та інші невирішені питання, наприклад, що станеться з британськими товарами в магазинах ЄС після Brexit. Ще одна важлива проблема - це кордон між Північною Ірландією та Ірландією.

Рішення про вихід Британії з ЄС було ухвалено на референдумі в червні 2016 року. Тоді за "Брекзит" проголосували 51,9% тих, хто брав участь у референдумі. У березні 2017 року Закон про "Брекзит" був прийнятий парламентом і схвалений королевою.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram