ГоловнаСвіт

Молдова вимагає від РФ вивести своїх солдатів і зброю з Придністров'я

Рішення про виведення російських військ з ПМР було прийнято на саміті ОБСЄ в Стамбулі 1999 року.

Молдова вимагає від РФ вивести своїх солдатів і зброю з Придністров'я
Фото: news.bigmir.net

Республіка Молдова вимагає від Росії дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов'язань і вивести з Придністров'я свої війська й озброєння.

Про це повідомили в прес-службі владної в Молдові Демократичної партії за підсумками виступу лідера партії Влада Плахотнюка на Раді Соціалістичного Інтернаціоналу в Нью-Йорку, передає "Укрінформ".

"На цьому форумі хотілося б нагадати про законні вимоги влади Республіки Молдова: ми наполягаємо на завершенні процедури виведення російських військ і озброєння з території нашої країни. Нагадаю, що це рішення (про виведення військ - ред.) було прийнято ще на саміті ОБСЄ у Стамбулі 1999 року. Переконаний, що саме в Нью-Йорку, де розташована штаб-квартира ООН, ми можемо ще раз висловити свою позицію, сподіваючись, що нас почують і підтримають", - заявив Плахотнюк.

Лідер молдовських демократів нагадав також, що Молдова наполягає і на заміні російських миротворців у зоні безпеки на Дністрі цивільною місією міжнародних спостерігачів.

На території невизнаного Придністров'я розквартировано обмежену групу російських військ (близько 1,6 тис. військовослужбовців), а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігають понад 20 тис. тонн боєприпасів.

Придністровська Молдавська Республіка проголосила свою незалежність 1990 року. При цьому жодна країна-член ООН не визнала ПМР суверенною державою. "Влада" республіки неодноразово просила Москву включити її до складу Росії. Наприклад, 2006 року в республіці пройшов референдум, на якому 97,2% місцевих жителів проголосували за приєднання до Росії, проте голосування було визнане легітимним лише Росією.

Як повідомляли раніше в липні, Молдова закрила дороги для авто з придністровськими номерами. У разі недотримання вимог водії ризикують залишитися без автотранспортних засобів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram