ГоловнаСвіт

Ратифікація УА Україна-ЄС буде перевагою для Європи, - голландський сенатор

Голландський парламентарій Сібе Шаап розповів про потенціал України.

Ратифікація УА Україна-ЄС буде перевагою для Європи, - голландський сенатор
Сибе Шаап
Фото: IISD Reporting Services

У вівторок, 30 травня, більшість у Сенаті Нідерландів (верхня палата парламенту) підтримає Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Про це заявив Сібе Шаап (Sybe Schaap), депутат парламенту Нідерландів від Ліберальної партії, повідомляє LB.ua

За словами парламентарія, під час дебатів у Сенаті, що пройшли минулого вівторка, 23 травня, стало очевидно, що більшість політичних партій підтримує цю угоду з Україною. Сенатор наголосив, що ратифікація Угоди буде перевагою для Європи, яка поступово зможе інтегрувати Україну в "нормальність Європи".

"Україна - країна, на яку чекає дуже процвітаюче майбутнє, коли ви будете організовані належним чином, коли ви поліпшите вашу державу і перетворите її на конституційну, встановите стабільну демократію і верховенство закону, - заявив Шаап. - Буде широка співпраця між Нідерландами та Україною, а також Євросоюзом і Україною. Географічне положення України - на кордоні Центральної і Східної Європи, а також Чорне море, - відчинені двері для мореплавання і торгівлі, - тут стільки всього можна зробити".

"Економічний потенціал України величезний. Я знаю це з власного досвіду в сільському господарстві. Коли я, будучи голландським фермером, приїхав сюди вперше, в 92-му чи 93-му, я побачив, що ваша земля (це може здатися повним божевіллям) найкраща в світі... Потенціал величезний, але вам потрібна стабільність - держави, верховенства закону, вам потрібно побудувати конституційну державу, побудувати репрезентативну демократію. Подбайте про те, щоб той, хто заходить в Україну і починає тут свій бізнес, був захищений. Не в економічному плані, оскільки існує конкуренція, але захищений у плані законів, які дозволяють довіряти цьому суспільству, цій надійній державі. А коли тут буде певна стабільність, іноземці приїдуть і будуть інвестувати в Україну", - зазначив сенатор. 

При цьому Шаап зазначив, що раніше на дебатах щодо Угоди з Україною в Нідерландах популісти говорили про те, що "ця країна знаходиться дуже далеко, вона корумпована, вони злочинці". На думку законодавця, складалося враження "ніби сам Путін давав настанови" популістам. "Я не кажу, що він втручався безпосередньо в дебати, але він начебто інвестував у це". Шаап також наголосив, що популісти в Нідерландах "не хочуть бути відкритим суспільством і бути відкритими до відносин з Україною", додавши, що "це дуже небезпечно".

Сенатор зазначив, що українська влада також не повинна скочуватися до популізму, оскільки йдеться не тільки про українців. "У вас тут є татари, росіяни і всі інші, які також є частиною суспільства... Будьте відкритими. Прийміть суспільство як множинність людей", - зазначив Шаап.

Нагадаємо, минулого тижня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте також заявив, що Сенат Нідерландів 30 травня підтримає Угоду про асоціацію України з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram