ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Human Rights Watch: спікер парламенту Чечні був присутній при тортурах над геями

Постраждалі стверджують, що чиновник спостерігав за тортурами, "супроводжуючи це своїми власними образливими ремарками".

Human Rights Watch: спікер парламенту Чечні був присутній при тортурах над геями

Спікер парламенту Чечні Магомед Даудов особисто був присутній під час знущання над людьми, затриманими в республіці за підозрою в гомосексуальності

Про це йдеться в доповіді правозахисної організації Human Rights Watch

Двоє людей, які побували в "секретній в'язниці" в Аргуні, розповіли правозахисникам, що Даудов спостерігав за тортурами, "супроводжуючи це своїми власними образливими ремарками".

Ще одна людина розповіла HRW, що бачив його на базі в Грозному, де утримували затриманих. В інших випадках, відзначають правозахисники, в те чи інше місце незаконного утримання під вартою навідувалися чиновники і знайомі силовиків, які затримали геїв.

"Ми там були як мавпи в зоопарку. Вони (силовики, - ред.) приводять усіх цих людей, показують на нас пальцями і ржуть", - розповідав один із колишніх затриманих.

Раніше про те, що Даудов особисто відвідував "секретні в'язниці" повідомляла "Новая газета". Всі опитані редакцією очевидці розповідають про неодноразові відвідини цієї в'язниці спікером чеченського парламенту. Про масові затримання і вбивства геїв у Чечні, а також про секретні в'язниці для гомосексуалів на початку квітня повідомила "Новая газета". У Чечні цю інформацію спростували і заявили, що журналістів, які поширюють ці відомості, спіткає "кара Аллаха". На початку травня Путін пообіцяв обговорити тему переслідування гомосексуалістів у Чечні з генпрокурором Юрієм Чайкою та головою МВС Володимиром Колокольцевим. До цього Путін зустрічався в Кремлі з Кадировим і обговорював з ним інформацію про переслідування геїв у регіоні.

Згодом постпред США при ООН Ніккі Хейлі і канцлер Німеччини Анґела Меркель вимагали від влади РФ втрутитися в ситуацію з переслідуванням геїв у Чечні. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей розповіла, що країна готова надати екстрену підтримку геям у республіці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram