ГоловнаСвіт

У Новій Зеландії вперше запустили ракету в космос

Нова Зеландія стала 11-ю країною світу, з території якої відбувся запуск космічної ракети.

У Новій Зеландії вперше запустили ракету в космос
Фото: стоп-кадр

Американська компанія відправила ракету в космос зі свого аеродрому в Новій Зеландії. Це перший запуск ракети в космос у цій країні.

Ракета-носій легкого класу Electron американської аерокосмічної компанії Rocket Lab стартувала зі східного узбережжя Північного острова Нової Зеландії, повідомляє ВВС.

Нова Зеландія стала 11-ю країною світу, з території якої відбувся запуск космічної ракети.

Новозеландські ЗМІ зазначають, що це перший успішний запуск ракети-носія з комерційного космодрому: Electron стартував з майданчика, що належить американській компанії Rocket Lab. Це перший у світі приватний космодром, будівництво якого закінчилося у вересні 2016 року. Його заплановано використовувати для запуску надлегких ракет-носіїв.

Повідомляють, що ракета-носій Electron, швидкість якої становила 27 тис. км/год, досягла орбіти через 2,5 хвилини після старту.

У "Твіттері" компанія Rocket Lab повідомила, що вся команда, яка працювала над запуском, рада успішному старту ракети.

Запуск ракети мав відбутися 22 травня, але його переносили кілька разів через несприятливі погодні умови.

Це перший випробувальний запуск ракети з трьох запланованих на найближчий час.

У компанії Rocker Lab розраховують, що ракета Electron, здатна нести вантаж до 225 кг, буде доставляти різні вантажі на низьку навколоземну орбіту - на висоту від 300 до 500 км над поверхнею планети. На відміну від ракет SpaceX, Electron може використовуватися тільки раз.

Кожен запуск ракети буде обходитися приблизно в $5 млн, що вважається невисокою сумою для запуску ракети. Компанія раніше планувала почати здійснювати комерційні запуски невеликих супутників уже у 2017 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram