ГоловнаСвіт

АНБ у 2016 році відстежило понад 150 млн телефонних дзвінків американців

АНБ за минулий рік отримало лише 42 ордери на стеження за підозрюваними в причетності до тероризму.

АНБ у 2016 році відстежило понад 150 млн телефонних дзвінків американців
АНБ

Агентство національної безпеки США відстежило понад 151 млн розмов американських громадян у 2016 році.

Про це йдеться у звіті, опублікованому офісом директора національної розвідки США, повідомляє агентство Рейтер.

Згідно з документом, АНБ за минулий рік отримало лише 42 ордери на стеження за підозрюваними в причетності до терористичної діяльності.

Агентство в основному збирає "метадані" - інформацію про те, кому дзвонили об'єкти стеження, номери телефонів співрозмовників і тривалість дзвінків, однак не зміст розмов, зазначає Рейтер.

Минулої п'ятниці, 28 квітня, АНБ заявило, що припиняє форму стеження, в рамках якої агентству дозволяли без ордера стежити за комунікаціями американців, які згадували у своїх повідомленнях іноземців, щодо яких агентство вело розслідування.

Як зазначає Рейтер, 151 млн дзвінків - це незначна цифра порівняно з обсягами інформації, яку АНБ збирала до викриттів, які зробив її колишній підрядник Едвард Сноуден.

У 2013 році Сноуден опублікував документи, з яких випливало, що АНБ стежило за мільйонами своїх громадян, а також за лідерами іноземних держав. Після цих викриттів 2015 року у США прийняли закон, що обмежує можливості розвідувальних служб зі збору інформації про громадян країни.

Найближчим часом Конгрес США повинен прийняти рішення про продовження терміну дії постанови, що дозволяє АНБ збирати інформацію про людей, які перебувають за межами США. Термін дії цієї постанови минає наприкінці 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram