ГоловнаСвіт

В Афганістані авторитетний польовий командир закликав талібів до мирних переговорів

Екс-прем'єр Афганістану визнав підготовку афганських силовиків і заявив, що воювати проти них "безглуздо і незаконно".

В Афганістані авторитетний польовий командир закликав талібів до мирних переговорів
Талибы

В Афганістані один із найавторитетніших польових командирів закликав талібів припинити боротьбу з урядовими військами і почати мирні переговори.

Гульбуддін Хекматіяр назвав війну безглуздою, та такою, що не має нічого спільного зі "священною війною", передає "Радіо Свобода".

Хекматіяр сьогодні виступив на зустрічі з афганськими політиками і своїми прихильниками в провінції Лагман. Він заявив, що хоче бачити Афганістан вільною, незалежною ісламською державою.

Колишній прем'єр-міністр вперше за майже два десятиліття відкрито звернувся до громадськості. Хекматіяр, засновник і лідер партії "Хезб-е Ісламі", у вересні 2016 року підписав першу мирну угоду з урядом Афганістану. Угода передбачала, що в обмін на відмову від використання зброї прихильниками Хекматіяра звільнять їхніх заарештованих і ув'язнених одновірців.

Гульбуддін Хекматіяр визнав ефективність і бойовий вишкіл афганських сил безпеки і заявив, що воювати проти них "безглуздо і незаконно".

Рада безпеки ООН скасувала санкції щодо Хекматіяра в лютому 2017 року, відкривши йому можливість повернутися в країну після майже двох десятиліть вигнання.

Деякі правозахисні організації виступили з критикою мирної угоди, укладеної восени 2016 між урядом Афганістану і Гульбеддіном Хекматіяром. Правозахисники вважають колишнього польового командира відповідальним за екстремістські дії під час громадянської війни в 1990-х роках.

Ісламістський рух "Талібан" сформувався в Афганістані у 1994 році. З 1996 по 2001 правив країною, в 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Осамі бен Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, кількість активних бойовиків організації оцінюється в 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram