ГоловнаСвіт

Казахстан провів конституційну реформу

Парламент і уряд країни отримали частину повноважень президента.

Казахстан провів конституційну реформу
Фото: EPA/UPG

У понеділок, 6 березня, Мажиліс Казахстану прийняв у другому і остаточному читанні поправки в Конституцію, які передбачають передачу частини повноважень президента країни парламенту і уряду.

Як зазначає Zakon.kz, законопроект вніс президент Нурсултан Назарбаєв, він передбачає 26 поправок у 19 статей Конституції Казахстану.

Великий блок поправок стосується питань перерозподілу владних повноважень президента, парламенту і уряду країни. Зокрема, значну частину повноважень голови держави в соціально-економічній сфері запропоновано передати уряду. Казахський уряд при цьому буде складати свої повноваження перед новообраним Мажилісом. Виключається право президента скасовувати або припиняти дію актів уряду і прем'єр-міністра. Тобто всю повноту відповідальності за свої акти буде нести сам уряд.

Парламент Казахстану тепер є вищим представницьким органом республіки, що здійснює не просто законодавчі функції, а законодавчу владу. Парламент отримує право виступати від імені народу і держави в межах його конституційних повноважень.

Поправки також закріплюють непорушність незалежності Казахстану. Незалежність, унітарність, територіальна цілісність і форма правління не можуть бути змінені навіть шляхом перегляду Конституції.

Нагадаємо, що першим і єдиним президентом Казахстану є Нурслутан Назарбаєв. Він керує країною з часу здобуття нею незалежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram