ГоловнаСвіт

США ввели санкції проти лідера боснійських сербів

Додик перешкоджає імплементації укладеної 1995 року після закінчення війни в Боснії і Герцеговині угоди.

США ввели санкції проти лідера боснійських сербів
Милорад Додик.
Фото: balkanbreakingnews.com

Міністерство фінансів США у вівторок, 17 січня, наклало санкції на лідера боснійських сербів Мілорада Додика, передає DW.

Підставою для санкцій стало те, що Додик постійно перешкоджає імплементації Дейтонської угоди, укладеної після закінчення війни в Боснії і Герцеговині в 1995 році.

Відтепер США можуть блокувати доступ президента Республіки Сербської у складі Боснії і Герцеговини до будь-яких активів, які підпадають під юрисдикцію США.

Як повідомляли, наприкінці 2016-го Додик оголосив про проведення референдуму для відокремлення Республіки Сербської від Боснії і Герцеговини.

Плебісцит повинен відбутися в першій половині 2017 року. Деталі майбутнього референдуму Додик пообіцяв озвучити пізніше. Політик погрожував проведенням голосування протягом багатьох років.

Нагадаємо, що на незаконному вересневому референдумі в Республіці Сербській майже всі його учасники підтримали ідею святкування 9 січня Дня республіки.

Конституційний суд Боснії і Герцеговини заборонив цей референдум, його проведення також засудили країни Заходу. Саме 9 січня 1992 року проголошена Республіка Сербська - за три місяці до початку кривавої Боснійської війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram