ГоловнаСвіт

Сотні танків зі США прибули для розміщення у Східній Європі

Передусім бронетехніку можуть прийняти Румунія, Болгарія і Литва.

Сотні танків зі США прибули для розміщення у Східній Європі
Фото: EPA/UPG

У німецькому місті Бремергафен у п'ятницю, 6 січня, почалося розвантаження військової техніки в рамках розміщення у Східній Європі 3-ї бронетанкової бригадної бойової групи 4-ї піхотної дивізії США.

У Бремергафені цю техніку повантажать у залізничні вагони, після чого відправлять до місця призначення через територію Німеччини і Польщі, пише Deutche Welle. За даними бундесверу, для транспортування знадобляться 900 вагонів загальною довжиною 14 кілометрів.

Транспортне судно під назвою "Resolve" ("Рішучість") пришвартувалося в німецькому порту ще 4 січня. Судна "Freedom" ("Свобода") і "Endurance" ("Стійкість") повинні дістатися берегів Німеччини щонайпізніше 8 січня. Основну частину з понад 4000 військовослужбовців бригадної групи доправлять літаками в Польщу, де і буде їхня штаб-квартира.

Новина про те, що Вашингтон планує розмістити у Східній Європі бронетанкову бригадну групу, з'явилася наприкінці квітня 2016 року. Розширення військового контингенту в цьому регіоні стало відповіддю на схвильованість європейськими союзниками США по НАТО "агресивним курсом" Росії.

Групу розіб'ють на невеликі підрозділи, які потім за ротацією розміщуватимуть у різних країнах: очікується, що передусім їх можуть прийняти Румунія, Болгарія та Литва. Про точні місця дислокації Пентагон не повідомляє.

Плани США спровокували різку реакцію Кремля. Рішення Пентагону дислокувати у Східній Європі бронетанкову бригаду "додатково ускладнить уже непрості відносини" Росії з НАТО, заявив DW постпред РФ при НАТО Олександр Грушко. Він охарактеризував наміри військового керівництва США як "черговий крок, що закріплює перехід НАТО на конфронтаційні схеми безпеки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram