ГоловнаСвіт

Додон позбавив екс-президента Румунії молдовського громадянства

Бесеску наразі ніяк не прокоментував указ молдовського президента.

Додон позбавив екс-президента Румунії молдовського громадянства
Траян Бэсеску
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон підписав указ про позбавлення молдовського громадянства екс-президента Румунії Траяна Бесеску.

Про це Додон повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Глава держави підкреслив, що Бесеску отримав громадянство Молдови незаконно. Він "неодноразово виступав за ліквідацію державності Молдови шляхом анексії Румунією", тоді як законодавство країни не дозволяє видавати паспорти особам, чия діяльність спрямована на підрив держбезпеки.

"Ще перебуваючи на посаді президента Румунії, він відмовився визнавати молдовську державність і існування молдовського народу", - написав Додон.

Траян Бесеску і його дружина Марія отримали молдовське громадянство в червні 2016 року. Указ про це був підписаний екс-президентом Молдови Ніколае Тімофті.

Бесеску керував Румунією в 2004-2014 роках. Парламент двічі оголошував йому імпічмент - в 2007 і 2012 роках, однак обидва рази йому вдалося зберегти свій пост. Бесеску не приховує своєї прихильності до ідеї об'єднання двох країн. У січні 2014 року він проголосив Молдову румунською землею, чим викликав невдоволення Кишинева.

Сам Бесеску наразі ніяк не прокоментував указ молдовського президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram