ГоловнаСвіт

Суд ЄС заборонив "Газпрому" розширений доступ до газопроводу OPAL

До розгляду позову по суті Росія не зможе збільшувати постачання газу, оминаючи Україну.

Суд ЄС заборонив "Газпрому" розширений доступ до газопроводу OPAL
Фото: EPA/UPG

Суд Євросоюзу підтримав вимоги польської PGNIG призупинити виконання рішення Єврокомісії про збільшення доступу російського "Газпрому" до трубопроводу OPAL до моменту вирішення спору.

Про це повідомив гендиректор польської державної нафтогазової компанії PGNiG Пьотр Возняк, передає Радіо Польща.

"Фактично так ми призупинили дію, м'яко кажучи, невдалого, а по суті - дуже шкідливого рішення ЄК до моменту розгляду нашого запиту в Європейському суді", - сказав Возняк.

Наприкінці жовтня Брюссель дав згоду "Газпрому" на збільшення з нового року постачань газу в Європу. Тоді ж представники PGNiG заявили, що зростання домінування російського концерну загрожує енергобезпеці регіону і може призвести до зростання цін на газ.

Прес-секретар Президента Петра Порошенка Святослав Цеголко, коментуючи рішення суду ЄС, заявив, що "це перший важливий результат скоординованих зусиль України і Польщі в цьому питанні".

"До розгляду позову по суті "Газпром" не зможе збільшувати постачання газу, оминаючи Україну", - зазначив Цеголко.

Він нагадав, що 2 грудня Президент Петро Порошенко був із візитом у Варшаві, де провів переговори і з президентом країни, і з прем'єр-міністром.

Нагадаємо, Єврокомісія 28 жовтня схвалила збільшення використання "Газпромом" потужностей газопроводу OPAL, який об'єднує "Північний потік" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Спочатку "Газпром" міг використовувати тільки 50% потужностей OPAL, тепер, згідно з рішенням комісії, підприємство зможе брати участь в аукціонах на прокачування цією трубою ще 7,7-10,2 млрд куб. м, тобто отримати доступ ще до 21,4-28,3% потужностей.

Завдяки OPAL доступ до російського газу отримують країни Центральної Європи, причому відбувається це в обхід території України.

Наприкінці листопада Україна пригрозила ЄС позовом через рішення про газопровід OPAL.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram