ГоловнаСвіт

В ЄС домовилися припиняти безвіз з третіми країнами на 9 місяців

У словацькому головуванні в ЄС відзначили, що завершення переговорів щодо механізму припинення безвізового режиму було вагомим пріоритетом для словацької дипломатії.

В ЄС домовилися припиняти безвіз з третіми країнами на 9 місяців
Фото: podrobnosti.ua

У Євросоюзі розповіли про досягнуті домовленості щодо впровадження нового механізму призупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами, від чого залежить скасування візових вимог для громадян України.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на джерела в Раді ЄС.

"7 грудня комітет постійних представників країн-членів при Раді ЄС схвалив компромісне рішення щодо тексту регламенту, який був узгоджений з Європарламентом, про перегляд механізму призупинення, який стосується наявних угод про візову лібералізацію", - нагадали в Раді ЄС.

Головною метою нового механізму, який уже діє в ЄС з 2013 року, є посилення його ефективності. Йдеться про спрощення процедури для країн-членів для його застосування з власної ініціативи. При цьому Єврокомісія зобов'язується надавати Європарламенту і Раді ЄС щорічні доповіді про виконання певних критеріїв для безвізових режимів із третіми країнами.

Можливими передумовами для призупинення дії безвізових режимів визначені невиконання зобов'язань третіх країн щодо угод про реадмісію, а також значне зростання безпекових ризиків для внутрішньої безпеки країн-членів у разі зростання кількості нелегальних мігрантів.

Призупинення безвізового режиму буде відбуватися за повідомленням країною-членом ЄС і Єврокомісії про таку необхідність. При цьому період призупинення визначено дев'ять місяців. У разі продовження невиконання третьою країною зобов'язань щодо візової лібералізації період призупинення може бути продовжено до 18 місяців.

У словацькому головуванні в ЄС відзначили, що завершення переговорів з цього питання було вагомим пріоритетом для словацької дипломатії.

Раніше Рада ЄС уже схвалила мандат на проведення переговорів з Європарламентом про скасування візового режиму з Україною, але політичною умовою є те, що це рішення набуде чинності лише одночасно з домовленостями про новий механізм зупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами.

Як повідомляли раніше сьогодні, ЄС розблокував безвізовий режим для України та Грузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram