ГоловнаСвіт

Влада Японії збільшила вартість виведення АЕС "Фукусіма-1" з експлуатації до $180 млрд

Повністю знести будівлю АЕС планують до 2040 року.

Влада Японії збільшила вартість виведення АЕС "Фукусіма-1" з експлуатації до $180 млрд

Витрати на ліквідацію наслідків аварії на АЕС "Фукусіма-1", а також виплату компенсації постраждалим можуть збільшити вдвічі порівняно з попередньою оцінкою - до $180 млрд.

Про це пише Nikkei Asian Review із посиланням на доповідь міністерства економіки країни.

Як випливає зі звіту відомства, загальний обсяг компенсацій постраждалим унаслідок аварії, в тому числі підприємцям і туристичним компаніям, які були змушені покинути заражені райони, становитиме $72 млрд. Як відзначило мінекономіки Японії, в цю суму входять уже виплачені як компенсація кошти.

Решта грошей піде на видалення відпрацьованого і розплавленого ядерного палива з реакторів, знезараження ґрунту, знесення будівель і приміщень з енергоблоками, а також будівництво спеціальних сховищ для радіоактивних відходів. Повністю знести будівлю енергостанції планують до 2040 року.

Частину витрат на ліквідацію наслідків держава зобов'яже покрити енергетичну компанію Tokyo Electric Power (TEPCO), яка забезпечувала роботу АЕС "Фукусіма-1". Спеціально для цього, уточнює видання, влада виділить оператору кредит на суму $81 млрд.

Наприкінці 2013 року влада Японії оприлюднила доповідь, згідно з якою планували закласти в ліквідацію наслідків аварії на АЕС "Фукусіма-1" $88 млрд. Оцінку витрат було підвищено за рахунок збільшення передбачуваного обсягу компенсацій за допомогою розширення списку осіб і компаній, які повинні отримати виплати.

У березні 2011 року в Японії відбувся землетрус магнітудою близько 9,1 бала, за яким послідувало цунамі. В результаті катастрофи загинули 16 тис. осіб, ще 6 тис. постраждали. Удар цунамі спровокував аварію на АЕС "Фукусіма-1", де сталося кілька вибухів і витік радіації. З прилеглих до станції районів влада евакуювала понад 300 тис. осіб. Наприкінці 2013 року атомну станцію офіційно закрили, роботи з ліквідації наслідків аварії тривають досі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram