ГоловнаСвіт

У 32 країнах запалять свічки в пам'ять про жертв Голодомору в Україні

У суботу пройдуть національні пам'ятні заходи.

У 32 країнах запалять свічки в пам'ять про жертв Голодомору в Україні
Фото: Макс Требухов

До Дня пам'яті Голодомору цього року пройде акція "Голодомор не зламав", у рамках якої будуть згадувати видатних діячів, які пережили геноцид. Пам'ятні заходи пройдуть по всій Україні й у 32 країнах світу.

Про це повідомляє VIDIA з посиланням на прес-службу Українського інституту національної пам'яті.

"Цього року національні пам'ятні заходи присвячено людям, які змогли реалізувати себе, незважаючи на травму пережитого в 1932-1933 роках. Результатом Голодомору стали не тільки мільйони вбитих і спорожнілі українські будинки, а й спустошені душі тих, хто пережив 1933-й. людям боляче було гадати, якими б вони стали, якби не Голодомор, який назавжди зламав їхнє життя", - йдеться в повідомленні.

"Голод, обраний як зброя геноциду, дав Сталіну можливість не тільки забрати життя в мільйонів українців, але вбити тих з них, хто пережив масове вбивство, - пояснює історик Володимир В'ятрович. - Убити їх як українців: ті, хто вижив, добровільно позбувалися власної мови, культури, традицій, переплавлялися в безликий "радянський народ". Убити їх як людей: перетворити на істот, позбавлених почуття гідності, принизити до рівня тваринного існування, а згодом вмонтувати як гвинтиків у тоталітарну машину ".

Інститут національної пам'яті вибрав серед тисяч видатних українців 15 осіб, щоб особливо вшанувати їх пам'ять цього року. Серед них - автор Акта проголошення незалежності України в 1991-му Левко Лук'яненко, оперна співачка Євгенія Мірошниченко, дисиденти Іван Світличний і Олекса Тихий, видатна художниця Катерина Білокур, письменники Василь Барка, Олесь Гончар, лікар Нонна Ауска, поет Дмитро Білоус, філософ Микола Руденко, модель Євгенія Сакевич Даллас, творець музеїв Михайло Сікорський, кінодраматург Борис Хандрос, прозаїк Анатолій Дімаров, живописець Опанас Заливаха.

"До 40 років я не хотіла розмовляти на цю болісну для мене тему, - згадувала Євгенія Сакевич Даллас, модель і громадський діяч. - Однак цей душевний біль неможливо було викорінити з мого серця. І я розповідала мою історію друзям... Люди, незнайомі з історією України, до глибини душі були зворушені".

Як відомо, національні пам'ятні заходи відбудуться в суботу, 26 листопада.

О 14:30 - вшанування біля Національного меморіалу жертв Голодомору в Києві (вул. Лаврська, 3) за участю свідків Голодомору, Президента Петра Порошенка, голів українських церков, прем'єр-міністра і голови Верховної Ради, представників дипломатичних установ, громадськості.

О 16:00 - загальнонаціональна хвилина мовчання й акція "Запали свічку пам'яті" - на знак скорботи та пам'яті про мільйони загублених життів українців.

Жалобні заходи пройдуть по всій Україні на центральних площах або біля пам'ятних знаків Голодомору, а Світовий конгрес українців у ці вихідні організовує вшанування у 32 країнах світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram