ГоловнаСвіт

Влада Польщі пояснила необхідність ексгумації жертв Смоленської катастрофи

Зараз формується міжнародна група експертів з судової медицини, яка ще раз проведе експертизу жертв катастрофи.

Влада Польщі пояснила необхідність ексгумації жертв Смоленської катастрофи
Лех Качиньский
Фото: EPA/UPG

Повторна ексгумація всіх жертв Смоленської катастрофи є необхідною для розслідування причин трагедії. Разом із тим, дані ексгумації, проведеної відразу після катастрофи в Росії, не викликають довіри в Польщі.

Про це йдеться у відповіді Національної прокуратури Польщі на запит представника цивільних прав РП, повідомляє wpolityce.pl.

"Розтин (тіл загиблих у Росії, - ред.) виконано без дотримання найвищих стандартів. Виявлено, зокрема, неправильний опис ран, нехтування окремими процедурами під час розтинів, суперечливі описи на чергових етапах експертизи", - йдеться в заяві прокуратури.

У зв'язку з цим відзначено, що численні неточності "не дозволяють визнати російську документацію повноправною доказовою базою" в слідстві.

За інформацією прокуратури, зараз формується міжнародна група експертів з судової медицини, яка ще раз проведе експертизу жертв катастрофи.

Як повідомляли 15 жовтня, в Польщі ексгумують рештки Леха Качинського. Його брат Ярослав Качинський дав згоду на розкриття могили. Ексгумація не торкнеться дев'яти тіл, які були ексгумовані протягом 2010-2015 років. Вона також не торкнеться ще кількох жертв катастрофи, які на прохання сімей після перевезення в Польщу кремували.

Багато родичів жертв катастрофи не згодні з рішенням прокуратури і не бажають ексгумації тіл своїх рідних. Запит представника цивільних прав РП у Національну прокуратуру було зроблено на прохання родичів однієї з жертв катастрофи.

На початку 2016 року в Польщі поновили розслідування Смоленської катастрофи, яка сталася 10 квітня 2010 року.

Літак польського президента, на борту якого перебувало 96 осіб, включаючи самого голову держави Леха Качинського, розбився під час заходу на посадку на аеродром Смоленськ-Північний в умовах сильного туману й обмеженої видимості. Всі пасажири і члени екіпажу загинули.

Качинський прямував до Росії на жалобні заходи до сімдесятих роковин розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram