ГоловнаСвіт

11 поліцейських загинули через теракт у Туреччині (Оновлено)

У вибуху звинувачують Робітничу партію Курдистану.

11 поліцейських загинули через теракт у Туреччині (Оновлено)
Архив
Фото: rian.ru

Біля штаб-квартири поліції в місті Джизре на південному сході Туреччини вибухнув автомобіль. У результаті загинули 11 поліцейських і 78 отримали поранення, повідомляє державне агентство Anadolu.

Джизре розташоване в Ширнаку, провінції, яка межує із Сирією та з Іраком, у ньому проживає переважно курдське населення.

Anadolu звинуватило в нападі Робітничу партію Курдистану, яка брала участь у майже щоденних сутичках у регіоні з липня минулого року, коли угоду про припинення вогню між нею й урядом було розірвано.

2015 року турецькі війська спочатку взяли Джизре в облогу, а потім провели операцію проти бойовиків РПК. За даними правозахисників, було вбито щонайменше 260 мирних жителів. Рада Європи засудила дії турецької влади, назвавши їх непропорційним застосуванням сили проти цивільного населення.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. Відносини між РПК і Туреччиною різко загострилися після теракту в місті Суруч 20 липня 2015 року, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в пособництві ісламістам.

РПК вимагає створення курдської автономії в складі Туреччини.

Анкара вважає РПК терористичною організацією і покладає на неї відповідальність за більшість скоєних у регіоні терактів.

У червні влада Туреччини надала правовий імунітет силовикам, які воюють із курдами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram