ГоловнаСвіт

Франція оголосила триденну жалобу

Країна підсилює прикордонний контроль.

Франція оголосила триденну жалобу

У Франції з 16 по 18 липня оголошено національну жалобу в зв'язку з загибеллю 84 осіб у Ніцці, повідомляє  DW.

Пізно ввечері в четвер, 14 липня, біла вантажівка в'їхала на великій швидкості в натовп людей, які святкували в Ніцці французьке національне свято День взяття Бастилії. Трагедія сталася на Англійській набережній у той час, коли сотні людей вийшли подивитися на щорічний феєрверк на честь святкування Дня взяття Бастилії.

За даними МВС Франції, загинули 84 людини, ще понад 10 осіб перебувають у важкому стані, десятки поранені. Серед загиблих - один українець, іще один поранений. Місцева влада також повідомляє, що серед загиблих близько десяти дітей. Окрім того, ЗМІ пишуть, що серед жертв бачили жінок у мусульманських головних уборах і чоловіків арабської зовнішності.

За словами очевидців, вантажівка рухалася зі швидкістю 60-70 км/год. Машина встигла проїхати по натовпу приблизно два кілометри, перш ніж поліцейські зупинили водія. При цьому повідомляють, що водій вів вантажівку зиґзаґами, очевидно, щоб збільшити кількість жертв. У підсумку його застрелила поліція, проте він встиг зробити кілька пострілів. У його машині також знайшли зброю.

У кабіні також знайшли документи, згідно з якими автомобілем керував 31-річний виходець з Тунісу, що жив у Ніцці. Він був відомий поліції в зв'язку з дрібними правопорушеннями, однак у поле зору спецслужб не потрапляв.

У міністерстві внутрішніх справ Франції в Парижі створено кризовий штаб у зв'язку з трагедією в Ніцці. За словами президента країни Франсуа Олланда, напад є "беззаперечним терористичним актом".

Розслідування атаки доручено підрозділу паризької прокуратури, що спеціалізується на терактах. Голова префектури Приморські Альпи Крістіан Естрозі в інтерв'ю радіо France Infos назвав інцидент "злочинною атакою". Він закликав городян залишатися в своїх будинках і не виходити на вулиці. У Ніцці скасовано всі громадські заходи і закрито міські пляжі.

Режим надзвичайного стану у Франції буде продовжено ще на три місяці. Відповідний закон найближчим часом розгляне парламент, заявив Олланд вранці в п'ятницю.

Міністр внутрішніх справ Італії Анджеліно Альфано заявив про посилення прикордонного контролю на кордоні з Францією, а також у поїздах, які курсують між країнами через місто Вентімілья.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram