ГоловнаСвіт

Ізраїль побудує підземний паркан навколо сектору Гази

Новий проект посилення оборони коштуватиме Ізраїлю $0,5 млрд.

Ізраїль побудує підземний паркан навколо сектору Гази
Фото: Nan Wu / blogs.wsj.com

Влада Ізраїлю побудує підземний паркан навколо сектору Гази, щоб захиститися від бойовиків і тунелів, які вони викопують.

Про це повідомляє ізраїльська газета "Єдіот ахронот".

"Ізраїльський оборонний істеблішмент планує побудувати бетонну стіну на десятки метрів під землею, а також над землею навколо кордону сектору Гази. Згідно з новим проектом, вартість будівництва сягне 2,2 мільярда шекелів (близько $0,5 млрд)", - йдеться у статті. Зазначається, що довжина паркану становитиме близько 60 кілометрів.

Наразі кордон між Ізраїлем і сектором Гази перекрито наземними бетонними стінами та парканами, а також захищено сигнальними системами.

Палестинські бойовики обстрілюють прикордонні споруди ракетами або намагаються потрапити на територію країни за допомогою підземних ходів. Як зазначає газета, у квітні і травні військові єврейської держави знищили два тунелі, вириті на глибині близько 30 метрів.

Радикали нерідко нападають на мирних ізраїльтян - так, нещодавня низка атак отримала назву "Інтифада ножів". З осені минулого року, за даними служби швидкої допомоги Ізраїлю, її жертвами стали 34 людини, понад 450 отримали поранення. З палестинської сторони загинули, за підрахунками ЗМІ, понад 200 осіб. Більшість з них було вбито під час спроби нападу на ізраїльтян із застосуванням вогнепальної, холодної зброї або під час автомобільних наїздів.

Нагадаємо, раніше у червні Ізраїль відкликав дозволи на в'їзд у країну для 83 тис. палестинців. Це стало відповіддю на теракт у Тель-Авіві, у результаті якого було вбито чотирьох і поранено 16 ізраїльтян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram