ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії нарахували 1,5 тис. груп про суїцид "ВКонтакте"

Колективний суїцид 20 травня відбувся як мінімум в одному місті РФ

У Росії нарахували 1,5 тис. груп про суїцид "ВКонтакте"
Фото: kontaktis.ru

Не менш як 6 закритих груп у соцмережі "ВКонтакте" потрапили в опрацювання петербурзьких слідчих, які 20 травня порушили кримінальну справу за ст. 110, ст. 33 ч. 4 КК РФ "Підбурювання до доведення до самогубства", повідомляє Нова газета.

Як з'ясували правоохоронці, домени п'яти зі шести груп, які потрапили під підозру, зареєстровані в різних містах Росії: в Москві, Петербурзі, Комі, Воронежі, а один - на Карибських островах.

"Насправді подібних провокаційних груп в Інтернеті набагато більше, за нашими підрахунками, близько 1,5 тис. Але згадані шість потрапили в поле зору правоохоронних органів передовсім тому, що стосовно них вже є підозри про причетність до конкретних трагедій з дітьми в 2015-2016 рр.", - пояснили в петербурзькому головному слідчому управлінні.

За інформацією слідчих, на 20 травня був призначений черговий груповий суїцид у декількох містах Росії. Попередній, за наявними відомостями, планувався 17 травня, а наступний - 27 травня. І якщо 17 травня груповий суїцид вдалося запобігти, то 20 травня, за даними слідства, він відбувся, як мінімум, в одному місті. Інформація про інші нещасні випадки, що сталися з дітьми 20 травня, перевіряється.

За даними Нової газети, передплатникам закритих спільнот (так званих груп смерті) в мережі пропонується брати участь у колективному квесті. Кілька десятків дітей могли вчинити самогубство під впливом тематичних груп "ВКонтакте".

Нагадаємо, в Росії за рішенням суду заблокували співтовариство MDK "ВКонтакте".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram