ГоловнаСвіт

Азербайджан оголосив про припинення вогню в Нагірному Карабасі

Армія вирішила обороняти взяті під контроль території.

Азербайджан оголосив про припинення вогню в Нагірному Карабасі
Фото: rbc.ru

Азербайджан в односторонньому порядку припиняє бойові дії в Нагірному Карабасі, передає агентство Trend із посиланням на повідомлення на сайті міністерства оборони Азербайджану.

Відзначають, що "рішення призупинити контрнаступ і відповідні заходи" прийнято, зважаючи на звернення міжнародних структур.

Азербайджан вирішив приступити до зміцнення оборони взятих під контроль територій.

"Якщо збройні сили Вірменії не залишать свої провокаційні дії і продовжать обстріли житлових пунктів і бойових позицій, ВС Азербайджану продовжать наступальні операції зі знищення супротивника з метою звільнити окуповані території і забезпечити територіальну цілісність із використанням усіх засобів, наявних на озброєнні", - йдеться в заяві.

Бойові дії в Нагірному Карабасі відновилися в ніч на 2 квітня. Міністерство оборони Азербайджану заявило, що здійснило в Нагірному Карабасі контрудар у відповідь на провокації з вірменської сторони. При цьому, за даними Баку, азербайджанські війська захопили декілька стратегічних висот і населених пунктів.

Міністерство Азербайджану повідомило, що під час бою військові цієї країни вбили понад 100 солдатів противника, знищили шість танків і 15 артилерійських установок. Свої втрати в Баку оцінили в 12 осіб. У Вірменії ці заяви спростували, повідомивши, що азербайджанські війська були відкинуті на вихідні позиції, зазнавши серйозних втрат. Однак президент Вірменії Серж Саргсян визнав загибель 18 військовослужбовців і поранення ще 35 осіб у боях з азербайджанськими військами.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією почався через Нагірний Карабах у 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.

У 1994 році за посередництва Москви було підписано перемир'я, яке поклало кінець активним бойовим діям у регіоні, але залишило Карабах і навколишні його райони Азербайджану під контролем вірмен.

Мирне врегулювання зайшло в глухий кут після переговорів лідерів Вірменії і Азербайджану в 2009 році. В останні роки відбулося декілька серйозних збройних сутичок на лінії зіткнення сторін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram