ГоловнаСвіт

ООН звинуватила владу Сирії в убивстві тисяч в'язнів

З початку громадянської війни в Сирії загинули понад 250 тисяч осіб

ООН звинуватила владу Сирії в убивстві тисяч в'язнів
После обстрела в Сирии
Фото: AFP

Рада ООН з прав людини звинуватила владу Сирії в тому, що за їхнім наказом в країні здійснюються систематичні вбивства тисяч в'язнів.

Про це інформує ВВС.

Як сказано в доповіді, для десятків тисяч сирійських цивільних осіб, підозрюваних в тому, що вони симпатизують опозиції або ж недостатньо активно підтримують уряд, режим Башара Асада навмисно створює жахливі умови ув'язнення, знаючи, що це призведе до їх смерті.

Деякі ув'язнені гинуть від катувань та побиття, інші через те, що вони не отримують їжі, води та медичної допомоги, стверджують автори доповіді, складеної на основі інтерв'ю зі сотнями очевидців.

У доповіді Ради ООН з прав людини також зазнають критики сирійські повстанці, яких звинувачують у тому, що часто розстрілюють на місці сирійських військових, що потрапили в полон, або влаштовують показові страти.

У доповіді розглядається період з початку мирних демонстрацій протесту в Сирії в березні 2011 року по сьогодні. Слідчі ООН вважають, що в Сирії постійно перебувають в ув'язненні десятки тисяч осіб.

Показання свідків "малюють жахливу за масштабом картину порушень прав людини", йдеться в доповіді.

Згідно з оцінками ООН, з початку громадянської війни в Сирії загинули понад 250 тисяч осіб. Близько 4,6 млн сирійців покинули країну, ще 13,5 млн людей залишили свої будинки, але залишилися на території Сирії і потребують термінової гуманітарної допомоги.

Автори доповіді "З очей геть, із серця геть: смерть в ув'язненні  в Сирійській Арабській Республіці" стверджують, що високопоставлені представники влади в Сирії знають і схвалюють те, що відбувається з ув'язненими.

У заяві слідчого ООН з прав людини Серджіо Пінейро йдеться: "Ці дії - частина державної політики - можна характеризувати як винищення населення і злочин проти людяності".

Колишні ув'язнені розповідають про нелюдські умови в тюрмах, що часто призводить до загибелі затриманих.

Вони повідомляють про те, що бачили, як офіцери розвідки віддавали накази своїм підлеглим про те, які саме методи тортур варто застосовувати

Тіла загиблих інші ув'язнені несли по коридорах тюрми. Тіла іноді спочатку складалися у вбиральнях.

Зокрема, Рада ООН з прав людини звертає увагу на те, що бойовики екстремістського угруповання "Ісламська держава" утримують невідому кількість людей у декількох місцях позбавлення волі, де рутинно застосовуються тортури і вбивства.

Нагадаємо, за місяць тільки в обложеному військами Башара Асада місті Мадая, підконтрольному сирійській опозиції, станом на 15 січня 32 особи померли від голоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram