ГоловнаСвіт

Чехія заплатила $6 млн за звільнення двох своїх громадян

Одна із заручниць незабаром спробувала повернутися до викрадачів.

Чехія заплатила $6 млн за звільнення двох своїх громадян
Гана Гумпалова
Фото: respekt.cz

Чеський уряд заплатив пакистанським терористам $6 млн викупу за звільнення двох громадянок країни.

Гана Гумпалова й Антонія Храстецька повернулися на батьківщину з Пакистану, де пробули два роки в полоні у викрадачів, які вимагали викуп, у березні 2015 року.

Уряд погодився на угоду з терористами. Заплатити викуп прийняв рішення ще попередній кабінет міністрів Іржі Руснока, пише празький тижневик Respekt.

Це був перший випадок, коли терористи зажадали заплатити викуп за звільнення чеських громадян. Рішення приймалося на рівні президії Державної ради безпеки, до складу якої входять прем'єр, голови силових відомств. "Обговорення було непростим. Ніхто не хотів прийняти відповідальність за те, що ми могли б стати причиною смерті дівчат. Було досягнуто одностайної згоди", - повідомив виданню один з учасників процесу обговорення рішення про виплату викупу, "стелю" якого було встановлено в розмірі 10 млн доларів.

Ухваленню рішення передувало вивчення проблеми виконання іноземними державами фінансових вимог терористів. Урядові експерти стверджували, що практично всі країни негласно спрямовували викуп за звільнення своїх громадян.

Тим часом чеські спецслужби встановили, що після звільнення з полону Гана Гумпалова не змогла адаптуватися до життя на батьківщині і спробувала повернутися до викрадачів. Жінку, яка під час полону прийняла іслам, восени затримали на турецькому кордоні та повернули до Чехії.

Чеських туристок захопили кочівники, які не визнають центральної влади, 13 березня 2013 року в південно-західній пакистанській провінції Белуджистан. Туди вони прибули з сусіднього Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram