ГоловнаСвіт

Прокуратура Німеччини: "дівчинка Ліза" вигадала історію зі зґвалтуванням

Роздутий російською пропагандою інцидент виявився вигадкою.

Прокуратура Німеччини: "дівчинка Ліза" вигадала історію зі зґвалтуванням

13-річна російськомовна жителька Берліна Ліза, зникнення якої в середині січня викликало чутки про її зґвалтування мігрантами, провела ніч у свого 19-річного друга, оскільки втекла від батьків через проблеми в школі, повідомляє Berliner Zeiting із посиланням на заяву місцевої прокуратури.

Її місце перебування в ніч із 11 проти 12 січня було встановлено за допомогою розшифровки даних мобільного телефону.

Упродовж 30 годин відсутності дівчини не було здійснено "ні зґвалтування, ні взагалі будь-яких сексуальних дій", додали в прокуратурі.

Згідно з інформацією газети Bild, 19-річний друг Лізи та його мати повідомили слідство, що в ніч "зникнення" 11 січня дівчинка ховалася у них вдома від батьків. Напередодні їх викликали в школу, щоб повідомити про проблеми доньки з навчанням.

"Ми вийшли на 19-річного юнака і допитали його. У його квартирі перебували речі Лізи", - повідомив журналістів представник прокуратури. Згідно з відомостями, отриманими від  знайомих, які прихистили Лізу, дівчинка сама попросилася переночувати в них після того, як батьків викликали в школу.

Окрім того, в його квартирі знайшли речі Лізи, сказав представник прокуратури. Проти парубка не проводять жодних слідчих дій. У справі про зникнення він проходить тільки як свідок.

Не існує ніяких доказів сексуального насильства або сексуальних контактів дівчинки з юнаком, пише Berliner Zeitung. Видання також зазначає, що сама ймовірна потерпіла не дала істотних свідчень у справі.

При цьому в прокуратурі повідомили, що розслідування стосовно двох чоловіків турецького походження у зв'язку з підозрами в сексуальному насильстві щодо дитини триває. Їх підозрюють у тому, що вони мали сексуальні зв'язки з Лізою до її зникнення 11 січня. Слідство вважає, що до того моменту дівчинка була знайома з чоловіками вже декілька місяців.

"Дівчинка Ліза" сказала своїм батькам після повернення, що її викрали якісь "південці", які її ґвалтували впродовж 30 годин.

У викладі російського "Першого каналу", який першим повідомив про цю історію, Лізу було знайдено на вулиці та піддали насильству мігранти "близькосхідної" зовнішності.

У вівторок, 26 січня, російський міністр закордонних справ Сергій Лавров пов'язав інцидент із Лізою з міграційною кризою. "Сподіваємося, що не буде випадків, як із нашою дівчинкою Лізою в Німеччині. Ми працюємо з адвокатом її родини. Зрозуміло, що дівчинка абсолютно не добровільно зникала на 30 годин. Розраховуємо, що проблеми з мігрантами не будуть політкоректно залаковані", - сказав голова російської дипломатії.

У відповідь голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр звинуватив Лаврова у втручанні у внутрішні справи. Він заявив, що справу Лізи не можна використовувати "для політичної пропаганди і втручатися в без того складну внутрішньонімецьку дискусію про мігрантів і розпалювати її".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram