ГоловнаСвіт

ЄС назвав 6 російських "міфів" про асоціацію з Україною

За всі 13 тристоронніх зустрічей Росія жодного разу не проявила гнучкості

ЄС назвав 6 російських "міфів" про асоціацію з Україною

Європейська комісія опублікувала список "міфів" на тему Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, які присутні в риториці російської влади.

Про це повідомляє Русская служба Би-би-си.

Зазначають, що з липня 2014 року наслідки набуття чинності цієї угоди обговорювали на тристоронніх зустрічах (ЄС, Україна, РФ), проте в Єврокомісії наголошують, що за всі 13 зустрічей Росія жодного разу не проявила гнучкості. При цьому російське МЗС звинувачувало європейських партнерів у небажанні шукати компроміси.

Отже, перший міф полягає в тому, що Росія нібито може змінювати свої митні правила без консультацій з іншими країнами, які входять у зону вільної торгівлі СНД. Прикладами такої поведінки є одностороннє скасування торгових преференцій для Молдови в липні 2014 року і України минулого тижня.

Насправді ж, як зазначають у Єврокомісії, Росія повинна консультуватися з приводу зміни тарифів на імпорт з іншими країнами зони вільної торгівлі СНД і показувати на прикладі окремих товарів, як змінилися обставини (наприклад, угода про вільну торгівлю між Україною та ЄС, яка набуде чинності 1 січня), що можуть призвести до зростання імпорту з певних країн, завдаючи шкоди промисловості інших країн Митного союзу. Росія не може довести негативні наслідки угоди між Україною та ЄС, оскільки вона ще не набула чинності, але вже призупинила дії договору про вільну торгівлю з Україною.

Другий міф полягає в тому, що вимога ЄС про відповідність своїм стандартам усіх товарів на українському ринку нібито закриє цей ринок для російських товарів. Росія вимагає відстрочки переходу на європейські стандарти, проте в Єврокомісії зазначають, що за 24 категоріями Україна вже на ці стандарти перейшла, і жодна російська компанія не скаржилася на труднощі з експортом у нових умовах. Ба більше, щоб виконати вимогу Росії, Україні потрібно було б тимчасово відмовитися від нових стандартів за цими 24 категоріями, що суперечило б угоді з ЄС. При цьому в Єврокомісії готові продовжити перехідний період за деякими категоріями товарів, якщо Росія доведе необхідність цього.

Третій міф - про те, що ЄС нібито хоче змусити Росію змінити митні правила в рамках зони вільної торгівлі СНД. Насправді ж Росії самій ці правила не подобаються: зокрема Москва вважає, що, за нинішніми правилами, імпортовані Україною з ЄС товари можуть отримати маркування як зроблені в Україні і експортуватися в Росію без мит. Комісія пропонує Росії самій ініціювати зміну правил зони вільної торгівлі СНД, щоб уникнути проблемних ситуацій, коли хтось із її членів буде укладати угоду про вільну торгівлю з якоюсь іншою країною.

Четвертий міф - у тому, що ЄС зобов'язує Росію перейняти свої санітарні стандарти, проте ЄС лише хоче розширити двостороннє обговорення стандартів, прийнятих кожною зі сторін.

П'ятий міф полягає в тому, що можна без проблем "ввести перехідний період на не більш ніж 10 років для окремих секторів торгівлі", як пропонує Росія. Однак у Єврокомісії наголошують, що це на багато років загальмувало б виконання значної частини угоди між Україною та ЄС і заледве чи дало б позитивний ефект для експорту російських товарів.

Шостий міф - у тому, що Росії необхідні багато даних про кожну транзакцію, що стосується експорту товарів в Україну, і ЄС повинен цю інформацію надати. У Єврокомісії зазначають, що це було б порушенням правил Євросоюзу про захист інформації, а крім того, із цих даних Росія не отримає гарантії того, що ввезені в Росію "українські" товари не були вироблені десь іще.

Згідно з позицією російського МЗС, ЄС узагалі не збирався домовлятися з Росією на тристоронніх переговорах.

Нагадаємо, з 1 січня 2016 року набирає чинності угода про зону вільної торгівлі з ЄС. Росія вимагала врахувати її вимоги перед початком дії ЗВТ. Для цього впродовж півтора року в Брюсселі проводили тристоронні консультації.

16 грудня президент РФ Володимир Путін видав указ, що припиняє дію договору про зону вільної торгівлі Росії з Україною з 1 січня. На практиці це зробить низку українських товарів неконкурентоспроможними на російському ринку. За словами прем'єра України Арсенія Яценюка, ембарго спричинить скорочення українського експорту в РФ на $600 млн. Він пообіцяв, що Київ відповість "дзеркальними діями".

21 грудня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав постанову про введення щодо України заходів у відповідь на приєднання Києва до антиросійських санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram