ГоловнаСвіт

Путін поклав відповідальність за погані відносини РФ з Грузією на Саакашвілі

Президент РФ заявив про готовність Москви відновлювати відносини з Тбілісі.

Путін поклав відповідальність за погані відносини РФ з Грузією на Саакашвілі
Путин
Фото: kremlin.ru

Президент РФ Володимир Путін назвав причиною загострення відносин між Росією і Грузією "авантюрні рішення" Михайла Саакашвілі у 2008 році.

Про це він заявив у відповідь на запитання журналістки грузинської телекомпанії "Маестро" на великій прес-конференції.

При цьому Путін уточнив, що Росія готова відновлювати відносини з Тбілісі.

Російський лідер також зазначив, що зараз дві третини грузинського вина експортують у Росію, а товарообіг між країнами збільшується.

Окрім того, він заявив, що Росія готова ввести безвізовий режим з Грузією. Зараз росіянам для відвідування Грузії строком до року оформлення візи не потрібне. При цьому громадяни Грузії повинні отримувати дозвіл на в'їзд у Росію. Для отримання російської візи їм потрібні закордонний паспорт, запрошення, заповнена анкета і кольорова фотографія встановленого зразка. Вартість оформлення документів, залежно від їх типу і терміновості, становить від $60 до $310.

Нагадаємо, збройний конфлікт у Південній Осетії почався в ніч проти 8 серпня 2008 року. У республіку увійшли грузинські війська, які зайняли її столицю Цхінвалі. 9 серпня в конфлікт втрутилася Росія, яка ввела в Південну Осетію свої війська під приводом захисту російських громадян. 10 серпня грузинські підрозділи вийшли з республіки; російські війська рушили слідом за ними. 12 серпня війна завершилася. Тбілісі розірвав дипвідносини з Москвою після того, як за підсумками війни з Грузією 2008 року Росія визнала суверенітет Абхазії та Південної Осетії - двох автономій, що входили до складу Грузії. Євросоюз також не визнає незалежність Південної Осетії і Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії.

Візовий режим між Грузією і Росією запровадили 2000 року за ініціативою Москви, яка вважала за необхідне захистити кордони від терористів, які базувалися в Панкіській ущелині. У лютому 2009 року президент Грузії Михайло Саакашвілі в односторонньому порядку скасував візовий режим для громадян Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram