ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Держдумі попросили заборонити Windows 10 в органах влади

Російських законодавців занепокоїла заява про конфіденційність.

У Держдумі попросили заборонити Windows 10 в органах влади
Windows-10
Фото: microsoft.com

Заступник голови Держдуми від фракції "Справедлива Росія" Микола Левичев пропонує заборонити використання операційної системи Windows 10 у державних структурах і органах влади, а компанію Microsoft перевірити на відповідність її діяльності російському законодавству.

Про це "Ленте.ру" повідомили в апараті віце-спікера. Відповідні запити на адресу прем'єр-міністра Дмитра Медведєва і голови Роскомнагляду Олександра Жарова має редакція.

Левичева занепокоїла заява про конфіденційність. Клієнт може оновити Windows попередніх версій до 10-ї, тільки якщо підтвердить свою згоду з положеннями цього документа. Більшість користувачів ставлять там галочку, не читаючи тексту. При цьому угода "містить положення про те, що корпорація Microsoft буде реєструвати особисті та контактні дані", зокрема паролі, номери і захисні коди кредитних карток, IP-адреси й іншу інформацію, зазначив віце-спікер.

"Microsoft прямо заявляє про те, що особисті дані й інформація користувачів нової операційної системи Windows 10 можуть бути доступними і самій корпорації, і різним зарубіжним державним структурам", - зазначено в листі Левичева прем'єр-міністрові. На його думку, це уможливлює витік конфіденційних даних.

У документі, надісланому голові Роскомнагляду, уточнено, що під зарубіжними органами влади можуть мати на увазі зокрема розвідувальні структури.

У листі Жарову віце-спікер зазначає, що оскільки операційна система реєструє і збирає особисті дані, то вона підпадає під дію закону "Про інформацію". У зв'язку із цим Левичев просить Роскомнагляд перевірити відповідність діяльності Microsoft вимогами цього документа і в разі необхідності вжити заходів.

20 серпня Microsoft відкинула звинувачення в порушенні конфіденційності інформації. У компанії заявили, що клієнти можуть самостійно вибирати способи використання своїх даних.

19 серпня московське адвокатське бюро "Бубнов і партнери" звернулося до генпрокурора Юрія Чайки з проханням зобов'язати Microsoft усунути порушення закону про захист персональної інформації. 11 серпня аналогічний запит голові наглядового відомства надіслав головний юрист КПРФ, депутат Держдуми Вадим Соловйов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram