ГоловнаСвіт
Спецтема

У Греції після тритижневих канікул відкрилися банки

Меркель відкинула можливість повного списання грецького боргу

У Греції після тритижневих канікул відкрилися банки
Греческие пенсионеры в очереди в банк
Фото: EPA/UPG

Відділення усіх банків Греції відкрилися 20 липня після тритижневої перерви, оголошеної владою, щоб запобігти колапсу банківської системи через обвальне виведення коштів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Обмеження на зняття готівки зберігаються - за добу можна зняти не більше ніж €60, проте для зручності встановлено і тижневий ліміт, який становить €420.

Водночас, той, що не скористався правом зняти гроші протягом тижня, вже не зможе перевищити ліміт наступного тижня. Грошові перекази за межі країни також поки неможливі. Біля відділень банків вишикувалися довгі черги.

"Контроль за капіталом і обмеження на зняття зберігаються, але ми вступаємо в новий етап, який, як ми всі сподіваємося, буде одним з етапів нормалізації", - заявила голова Асоціації банків Греції Лука Катселі.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель зазначила, що такий стан справ "не є нормальним життям", і пообіцяла розпочати новий раунд переговорів щодо порятунку Афін. Згідно з повідомленням агентства Bloomberg, вона не виключила, що країни єврозони можуть продовжити терміни погашення боргових зобов'язань Греції і навіть знизити процентні ставки за ними. Однак повне списання грецького боргу, за словами Меркель, неможливе.

Однак розглядати таку можливість кредитори будуть тільки за умови реалізації країною узгодженої з кредиторами програми, що передбачає бюджетну економію і реформування ринку праці. Дотепер грецькому уряду висували жорсткі умови: підвищення податків, скорочення пенсій, суворі обмеження державних витрат і передачу €50 млрд державних коштів до спеціального фонду приватизації.

Банківські канікули стали найбільш помітною ознакою кризи, які поставили Грецію на межу вигнання з єврозони на початку червня. Однак глава уряду країни Алексіс Ципрас розраховує на швидкий початок нових переговорів щодо фінансової допомоги, яка втримає його країну на плаву.

"Банківські канікули" в Греції продовжувалися двічі - 13 і 6 липня. Їх ввели 28 червня. Тоді уряд закрив банки і встановив контроль над рухом капіталів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram