ГоловнаСвіт

Мінфін Греції звинуватив кредиторів у "тероризмі"

Варуфакіс вважає, що трійка кредиторів хоче "принизити греків"

Мінфін Греції звинуватив кредиторів у "тероризмі"
Янис Варуфакис

Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс звинуватив міжнародних кредиторів у "тероризмі".

"Те, що вони роблять з Грецією, має назву - це тероризм, - заявив він в інтерв'ю іспанській газеті El Mundo в суботу, 4 липня. - Навіщо вони змусили нас закрити банки? Щоб посіяти в людях страх. А насадження страху і є тероризмом".

Варуфакіс висловив думку, що якщо на майбутньому 5 липня референдумі греки проголосують на підтримку вимог кредиторів, то це створить "загрозу для демократії", оскільки, за його словами, переможе страх. Він висловив думку, що трійка кредиторів хоче "принизити греків", щоб не кортіло іншим країнам, таким як Іспанія, де посилюються позиції радикальних лівих партій. Глава грецького мінфіну також заявив, що, якщо його країна по-справжньому збанкрутує, то збитки становитимуть один трильйон євро.

Яніс Варуфакіс повідомив, що, незалежно від результату референдуму, грецькі банки знову відкриються, а уряд в Афінах у будь-якому разі домовиться з кредиторами. Водночас він підтвердив, що у разі позитивного результату референдуму він залишить посаду міністра фінансів Греції.

Нагадаємо, у неділю, 5 липня, в Греції відбудеться референдум про необхідність введення заходів економії, на яких наполягають кредитори (Єврокомісія, Європейський центральний банк і МВФ). Вони пропонують план з вісьмох пунктів. Серед них - пенсійна реформа, боротьба з корупцією і перетворення податкової системи. Якщо греки проголосують проти цих пропозицій, країна вийде з єврозони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram