ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У РФ мобільні оператори будуть передавати банкам дані про платоспроможність клієнтів

Юристи стверджують, що юридичних ризиків у такій схемі немає ні для операторів, ні для банків.

У РФ мобільні оператори будуть передавати банкам дані про платоспроможність клієнтів
архив

У Росії оператори стільникового зв'язку "Вимпелком" і МТС запустили пілотний проект з декількома банками, в рамках якого вони збирають дані про платежі потенційних позичальників, роблять оцінку (скоринг) і передають їх кредитним організаціям.

Про це пише "Коммерсантъ".

Передача банкам не самої інформації, а знеособленого скорингового бала не суперечить закону, пише видання. Юридичних ризиків у такій схемі немає ні для операторів, ні для банків, запевняють юристи. "Закон "Про персональні дані" не забороняє юрособам обмінюватися якоюсь цифровою комбінацією про конкретного абонента, якщо на обробку персональних даних та передачу третім особам є згода клієнта", - зазначає керуючий партнер Legal Capital Partners Дмитро Крупишев.

"Коммерсантъ" зазначає, що в проекті беруть участь близько 20 банків. Їм мобільні оператори продають скоринг-бал, який формується на даних про споживчу поведінку клієнта.

Як зазначає видання з посиланням на представника МТС, на скоринг-бал буде впливати частота зміни номера, кількість входу в блокування номера і ступінь регулярності поповнення балансу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram