ГоловнаСвіт

Президент Фінляндії відмовився їхати на Парад Перемоги до Москви

Кількість країн, які відмовилися від участі у святкуванні Дня Перемоги в РФ через російську агресію, далі зростає

Президент Фінляндії відмовився їхати на Парад Перемоги до Москви
Саули Ниинисте
Фото: EPA/UPG

Президент Фінляндії Саулі Нійністьо відмовився відвідати святкові заходи в Москві, присвячені 70-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Про це повідомляє фінське агентство Yle з посиланням на адміністрацію глави держави.

За словами прес-секретаря Нійністьо, президент відмовився від участі у пам'ятних заходах через конфлікт в Україні і міжнародну ситуацію, що склалася у зв'язку з ним. Він також повідомив, що керівництво Росії було повідомлено про рішення фінського лідера ще у вівторок, 24 березня.

Раніше в середу стало відомо про відмову відвідати Москву 9 травня прем'єр-міністра і міністра закордонних справ Нідерландів. Від участі у святкуванні 70-річчя Перемоги раніше відмовилися президенти Болгарії, Грузії, Польщі, Литви, Латвії та Естонії, а також прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і глава Євроради Дональд Туск.

9 травня в російську столицю не приїде і канцлер ФРН Ангела Меркель. При цьому 10 травня вона разом з президентом Росії Володимиром Путіним покладе вінок до Могили Невідомого Солдата у Москві.

Поки невідомо, чи відвідає урочистості президент Франції Франсуа Олланд. Нез'ясованими залишаються і плани американського лідера Барака Обами. У грудні 2014 року повідомлялося, що він відмовився від запрошення Кремля, проте пізніше в Білому домі заявили, що остаточного рішення з цього питання поки немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram