ГоловнаСвіт

Мер Кишинева заявив про причетність Кремля до виборів у молдавській Гагаузії

На виборах у Гагаузії перемогла проросійський кандидат

Мер Кишинева заявив про причетність Кремля до виборів у молдавській Гагаузії
Дорин Киртоакэ

Виборці автономного утворення Молдови Гагаузії підтримали на виборах губернатора краю Ірину Влах, відому своїми проросійськими поглядами.

Про це повідомила ЦВК регуону, передає "Радіо Свобода".

Влах, яка йшла на вибори як незалежний кандидат, отримала 51% голосів виборців. Її найближчий конкурент - Микола Дудогло, колишній мер столиці Гагаузії - Комраті, отримав 19% голосів.

Діючий глава Гагаузії Михайло Формузал вже привітав Влах із перемогою. Досі Влах була депутатом парламенту, однак відтепер, за законами Молдови, глава Гагаузії стає членом молдовського уряду.

Мер Кишинева Дорін Кіртоаке закликав "румунів на обох берегах Прута" до об'єднання, з метою не допустити повторення в Молдові східно-українського сценарію, інформує "Интерфакс".

Коментуючи минулі напередодні вибори глави Гагаузії, кишинівський мер заявив: "Вдруге за останні місяці чітко видно, що у виборах в країні бере участь не тільки Молдова, але і Росія, а точніше - Кремль".

"Саме Кремль є тим, хто виграє вибори в Молдові. Доказом цьому є одна з парламентських фракцій (Партія соціалістів Молдови, володіє 25 мандатами зі 101 - ред.), а тепер ще й обраний минулої неділі башкан Гагаузії - Ірина Влах. Придністров'я з 1992 року під контролем Кремля, залишається тільки мерія Кишинева", - сказав Кіртоаке в понеділок на оперативній нараді в мерії. У зв'язку з цим він звернувся із закликом до співробітників мерії "організувати і провести заходи, приурочені до 97-річчя об'єднання Бессарабії та Румунії 27 березня".

За його словами, "так само, як земля чекає сонця, щоб зігрітися і дозволити зійти урожаю, так і народ чекає справжнього національного руху, який направив би народ на шлях істинний і виправив би несправедливість 1812 року (тоді унаслідок перемоги над Османською імперією до Росії відійшла Бессарабія - ред.) і 1940 року (введення Радянських військ та утворення Молдавської РСР - ред.). Тільки тоді можна уникнути повторення подій, як в Україні".

Гагаузія - регіон, населений переважно етнічними гагаузами, має економічну самостійність, але з молдавською поліцією, школами та судами.

Торік Гагаузія на референдумі відмовилася від інтеграції в ЄС і вибрала курс на зближення з Росією.

Молдавські чиновники минулого тижня заборонили журналістам російського телебачення висвітлювати вибори в Гагаузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram