ГоловнаСвіт

НАТО відзначило посилення участі Росії в ситуації на Донбасі

Брідлав заявив про намір відновити контакти з начальником Генштабу Росії

НАТО відзначило посилення участі Росії в ситуації на Донбасі
Филип Бридлав
Фото: lenta-ua.net

НАТО виявило ознаки посилення участі Росії в бойових діях на сході України.

Про це заявив командувач Збройними силами США в Європі генерал Філіп Брідлав, передає агентство Рейтер.

За словами Брідлава, нині бойові дії в деяких районах Донбасу ведуться з більшою інтенсивністю, ніж це було до підписання угоди про припинення вогню у вересні 2014 року.

"Ситуація на лінії зіткнення в Україні нехороша. Посилилися бойові дії до рівня попереднього підписання угод (про припинення вогню - ред.), - зазначив він.

"Ми бачимо, що підтримувані Росією сили відновили тиск на українські війська на всій контактній лінії, в кількох місцях просунулися від контактної лінії на захід. І це викликає стурбованість", - підкреслив американський генерал.

Разом з тим, Брідлав заявив, що має намір відновити контакти з начальником Генштабу Росії генералом Валерієм Герасимовим.

Брідлав також заявив, що не може підтвердити озвучені Президентом України Петром Порошенком цифри щодо кількості російських військових на території України. Виступаючи в середу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Президент України Петро Порошенко звинуватив Росію у відправці 9000 військових для підтримки ополченців на Донбасі. Він також заявив, що російські військові безпосередньо залучені в конфлікт. Брідлав, не підтвердивши ці дані, разом з тим зазначив, що "ми починаємо бачити прикмети систем ПВО й електронних систем, які в минулому підтримували рух російських військ".

"Ми не можемо підтвердити ніякої кількості нових російських військ в Україні", - сказав Брідлав у четвер на прес-конференції в Брюсселі.

Як зазначає Рейтер, після підписання угоди про припинення вогню Росія вивела частину своїх військ з території України, але в останні дні українські силовики заявляють про зростання кількості російських військ на Донбасі.

Про вторгнення російських військ в Україну раніше заявив і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної прес-конференції з прем'єр-міністром Норвегії Ерною Солберг. "Я не буду вдаватися в конкретні цифри і дані про чисельність, почасти тому що ми бачили пересування російських туди і назад і спостерігаємо високу концентрацію сил біля кордону", - заявив він.

Росія заперечує участь своїх військ у конфлікті на сході України, так само як і звинувачення в тому, що вона постачає проросійських сепаратистів зброєю, незважаючи на численні докази її причетності до кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram