ГоловнаСвіт

Європол попередив про загрозу теракту до 17 січня

Найбільша небезпека загрожує Бельгії, Нідерландам і Великобританії

Європол попередив про загрозу теракту до 17 січня
архив
Фото: EPA/UPG

Днями в Європі може відбутися черговий теракт.

Як повідомляє телеканал Skai, таке попередження Європол відправив 13 січня грецькій поліції, яка поки що безрезультатно розшукує групу передбачуваних злочинців.

Серед країн, яким найбільше загрожує небезпека, згадують Бельгію, Нідерланди і Великобританію. За даними Європолу, удар готують чотири або п'ять ісламістів, причому завдати його можуть до 17 січня. Серед їхніх спільників згадують терористів із Лівану, Саудівської Аравії і Росії.

Після терактів у Парижі про нові атаки терористів попереджали спецслужби США. Кілька місяців тому фахівці американського Агентства національної безпеки (АНБ) зламали листування лідерів "Ісламської держави", з якого отримали відомості, що чотири терористичні угруповання проникли в європейські країни під виглядом біженців. Події в Парижі мали стати сигналом до початку екстремістських акцій в інших містах континенту.

Нагадаємо, вранці 7 січня троє озброєних чоловіків атакували редакцію сатиричного журналу Charlie Hebdo у французькій столиці. Загинули 12 людей, ще 11 були поранені. Підозрюваних - братів Саїда і Шеріфа Куаші - 9 січня заблокували в місті Даммартен-ан-Гоель, що за 50 кілометрів від Парижа. Там вони взяли одного заручника і сховалися в приміщенні друкарні. Під час спецоперації терористів ліквідували, заручник не постраждав. Третій підозрюваний в участі в теракті - Хамід Мюрад - до того добровільно здався поліції.

9 січня також стався напад на кошерний супермаркет у Парижі. Терорист Амеді Кулібалі з двома автоматами Калашникова увірвався в магазин і взяв заручників. Він зажадав від поліції залишити у спокої братів Куаші. Під час штурму Кулібалі вбили. До цього злочинець устиг застрелити чотирьох заручників. Згодом з'ясувалося, що саме Кулібалі надав братам Куаші зброю для нападу на редакцію Charlie Hebdo.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram