ГоловнаСвіт

Обама і Кемерон заявили про необхідність присутності НАТО у Східній Європі

Політики також закликали союзників по альянсу збільшити витрати на оборону

Обама і Кемерон заявили про необхідність присутності НАТО у Східній Європі
Дэвид Кэмерон, Барак Обама

Президент США Барак Обама і прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявили, що НАТО необхідно забезпечити постійну військову присутність у Східній Європі.

Напередодні саміту альянсу у Вельсі політики виступили з такою заявою у спільній статті в газеті The Times.

"Ми мусимо використовувати свої збройні сили для забезпечення постійної присутності у Східній Європі, щоб ясно продемонструвати Росії, що ми завжди дотримуємося своїх зобов'язань із 5 статті Договору про колективну оборону Статуту НАТО", - заявили вони, посилаючись на статтю, згідно з якою "договірні сторони погоджуються з тим, що збройний напад на одну або кількох із них у Європі чи у Північній Америці вважатиметься нападом на них в цілому".

Крім того, Обама і Кемерон виступили за створення міжнародних сил швидкого реагування і закликали своїх союзників по альянсу збільшити витрати на оборону. Це питання, а також розміщення додаткових сил НАТО на сході Європи обговорюватиметься на саміті альянсу в Південному Уельсі.

Саміт починається в четвер, 4 вересня, і триватиме два дні.

Нагадаємо, 3 вересня Обама заявив, що НАТО захистить Естонію і оголосив про розташування частин ВПС США на військово-морській базі Amari Air Base Естонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram