ГоловнаСвіт

У Москві суд заарештував нового підозрюваного у справі про перефарбування зірки в кольори прапора України

Українець, який взяв на себе відповідальність за інцидент, причетність росіян до пригоди заперечує

У Москві суд заарештував нового підозрюваного у справі про перефарбування зірки в кольори прапора України
Фото: Mustang Wanted

Таганський суд Москви заарештував 19-річного петербуржця Володимира Подрєзова, який звинувачується в розфарбовуванні шпилю і зірки сталінської висотки на Котельничній набережній Москви в кольори прапора України.

Про це 28 серпня повідомляє ИТАР-ТАСС.

За даними агентства, Подрєзову приписуються статті "хуліганство" і "вандалізм" Кримінального кодексу РФ, за якими він може отримати до семи років колонії.

Напередодні, 27 серпня, "Интерфакс" з посиланням на джерело в силових структурах повідомляв, що були затримані ще двоє фігурантів справи. За словами джерела, одного руфера затримали в Москві, а іншого - в Санкт-Петербурзі. Їх підозрюють у тому, що вони допомагали українському руферу Григорію, відомому також як Mustang Wanted. За версією слідства, поки він розфарбовував зірку, вони фотографували те, що відбувається і знімали на відео. Окрім того, джерело додало, що сам Мустанг вже знаходиться в Україні. Офіційного підтвердження даних про затримання цих підозрюваних поки що немає.

У ніч проти 20 серпня невідомі вивісили на шпилі сталінської висотки на Котельничній набережній Москви український прапор і зафарбували верхівку, що вінчає шпиль зірки в його кольори.

Пізніше того ж дня за підозрою в причетності до акції затримали чотирьох молодих людей з альпіністським спорядженням - Олександра Погребова, Олексія Широкожухова, Анну Лепьошкіну та Євгена Короткова. 21 серпня Таганський суд Москви відправив всіх підозрюваних на домашній арешт до 19 жовтня.

Наступного дня відповідальність за акцію взяв на себе український руфер Mustang Wanted.

"Я, Григорій (він же Mustang Wanted), громадянин України, змушений зробити визнання, спрямоване на звільнення обвинувачених у хуліганстві невинних російських громадян, які мають всі шанси стати жертвами широковідомого своєю справедливістю Російського правосуддя. Я і є та сама людина, яка в пориві щирих патріотичних почуттів забрався на дах висотки на Котельничній набережній, і перефарбував прикрашаючу її зірку в кольори нашого рідного українського прапора, а потім там же підняв прапор незалежної України, на що у мене є фото і відео докази", - написав руфер на своїй сторінці в "Фейсбуці".

За його словами, підозрювані росіяни в акції не брали участь, і він з ними навіть не знайомий. Руфер погодився постати перед російським судом і визнати свою провину в обмін на визволення української льотчиці Надії Савченко.

Спочатку кримінальну справу про перефарбування зірки проти чотирьох росіян порушили за статтею КК "вандалізм", але пізніше її було перекваліфіковано на частину 2 статті 213 КК - "хуліганство". Максимальне покарання за цією статтею - сім років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram