ГоловнаСвіт

Прихильники незалежності програли вибори в канадському Квебеку

Референдум про вихід провінції зі складу Канади не відбудеться

Прихильники незалежності програли вибори в канадському Квебеку

Ліберальна партія здобула перемогу на дострокових виборах, що пройшли 7 квітня у франкомовній канадській провінції Квебек, повідомляє Рейтер.

41,5% виборців підтримали лібералів і їхнього лідера Філіпа Куйара, які через 18 місяців повернули собі владу й отримали абсолютну більшість у парламенті Квебеку.

Ініціатором виборів виступила сепаратистська Квебекська партія на чолі з Полін Маруа. Ця політична сила програла вибори й набрала лише 25,4% голосів. Таким чином, проведення референдуму щодо виходу франкомовної провінції зі складу Канади не відбудеться.

Третє місце виборов блок "Об'єднання за майбутнє Квебеку", а четверте - ліва партія "Солідарний Квебек".

Наступні вибори, згідно із законами провінції, відбудуться в жовтні 2018 року.

Раніше з ініціативи Квебекської партії були проведені два референдуми з питання відділення від Канади - в 1980 і 1995 роках, проте тоді прихильники незалежності не змогли заручитися підтримкою більшості жителів.

На сьогодні французька мова є рідною для чотирьох з п'яти жителів Квебеку. На думку сепаратистів, це є однією з причин, щоб домагатися створення власної держави.

Результати минулих виборів означають також, що відкинуто й запропоновані Квебекською партією секулярні норми, які заборонили б держслужбовцям носити видимі релігійні символи, включаючи мусульманські хіджаби і великі християнські натільні хрести.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram