ГоловнаСвіт

Карзай: президентські вибори-2014 відбудуться вчасно

Афганістан вважає, що війна США з талібами "не може бути успішною".

Карзай: президентські вибори-2014 відбудуться вчасно
Хамид Карзай

Президент Афганістану Хамід Карзай заявив у четвер, 4 вересня, що президентські вибори 2014 року, коли закінчиться його термін перебування при владі, відбудуться вчасно, незважаючи на триваючу активність талібів і побоювання з приводу одночасного виведення військ НАТО з країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Вибори, безумовно, відбудуться. Ідіть і вибирайте свого улюбленого кандидата. Мій термін, якщо його буде продовжено навіть на один день, буде розглядатися як незаконний", - заявив Карзай на прес-конференції в Кабулі.

Дедалі більше непопулярний уряд Карзая розглядав можливість внести зміни до виборчих термінів, щоб уникнути збігу термінів президентських виборів з виведенням сил НАТО наприкінці 2014 року, коли забезпечення безпеки буде передано афганським силам. Однак безліч опозиційних сил виступили проти уряду Карзая, вимагаючи, щоб 2014 року президентські вибори відбулися згідно з визначеним теріміном і відповідно до конституції. Опозиція побоюється, що Карзай спробує маніпулювати результатами виборів.

Водночас Карзай звинуватив зарубіжні ЗМІ у створенні "сценарію судного дня" в Афганістані після виведення НАТО попри обіцянки західних військових покровителів про подальшу допомогу в забезпеченні безпеки, а також про міжнародну фінансову допомогу.

Президент також зазначив, що очолювана США війна з бойовиками "не може бути успішною з точки зору Афганістану", тому що вона ведеться в афганських селах, а не проти повстанців, що базуються в сусідніх країнах. Таким чином, Карзай натякнув на бази руху "Талібан" на території Пакистану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram