ГоловнаСвіт

ВВС перепросила королеву

У Букінгемському палаці заявили, що "ніколи не коментують приватних розмов за участю когось із членів королівської сім'ї".

ВВС перепросила королеву

Корпорація ВВС перепросила королеву Великобританії Єлизавету II за те, що один із кореспондентів процитував в ефірі її думку про радикального ісламіста Абу Хамзу аль-Масрі, висловлену в приватній бесіді.

Удень 25 вересня кореспондент у справах безпеки

ВВС Френк Гарднер (Frank Gardner) обговорював в ефірі Radio 4, яке входить у медіа-холдинг, імама аль-Масрі, який виступав з антибританськими проповідями в мечеті на півночі Лондона. Гарднер розповів, що в приватній бесіді з ним кілька років тому королева обурилася тим, що Хамзу не можуть заарештувати. За словами Гарднера, королева навіть питала в міністра внутрішніх справ про можливість заарештувати проповідника.

Після того, як Гарднер розповів про зміст бесіди з королевою, на адресу ВВС надійшло кілька скарг. Зокрема, антимонархічна організація Republic заявила, що медіа-корпорація навмисне розповіла зараз про слова королеви з приводу імама, щоб поставити Єлизавету II на "правильний бік на шкалі суспільної думки".

Після ефіру Френк Гарднер попросив вибачення в Букінгемського палацу за спровоковану ним незручну ситуацію і за зловживання довірою королеви. У Букінгемському палаці заявили, що "ніколи не коментують приватних розмов за участю когось із членів королівської сім'ї".

Королева ніколи не висловлює своїх політичних поглядів публічно, і, за негласним етикетом, зміст приватних бесід із нею не розголошується.

 

Абу Хамза є британським підданим з 1986 року, а з 2006 року перебуває у в'язниці за звинуваченням у розпалюванні ворожнечі та підбурюванні до вбивства. Разом із чотирма іншими підозрюваними аль-Масрі протягом років протестував проти екстрадиції в США, де його підозрюють в організації терористичної діяльності та зв'язках з "Аль-Каїдою". 24 вересня Вища палата Європейського суду з прав людини остаточно відхилила апеляцію аль-Масрі на рішення про його видачу США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram