ГоловнаСвіт

У Туреччині курдська партія закликає припинити війну з бойовиками

Уряд країни розробляє нову конституцію.

У Туреччині курдська партія закликає припинити війну з бойовиками
архивное фото
Фото: EPA/UPG

В Туреччині глава курдської політичної партії "Партія миру і демократії" (ПМД) Гюльтан Кішанак закликала до переговорів між урядом і курдськими бойовиками, щоб запобігти подальшій ескалації насильства, яке може підірвати зусилля з розробки нової, більш ліберальної конституції.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За даними Міжнародної кризової групи, після торішніх виборів було вбито більше ніж 700 осіб. Так, минулого тижня бойовики з Робітничої партії Курдистану (РПК) - яка вважається терористичною організацією в Туреччині І США - влаштували засідку на турецький військовий конвой, вбили 10 солдатів і поранили близько 60.

"Зараз домінує насильство з боку курдів, і воно також визначає державну політику, - сказав Гюльтан Кішанак, співголова ПМД. - Якщо боротьба посилюватиметься й далі, є високий ризик, що вона виллється в сутички на етнічному ґрунті на тлі зростання соціальної напруженості".

"Давайте повернемося на шлях діалогу і переговорів і зменшимо війну", - сказала вона агентству у вихідні дні.

Зростання насильства збігається з зусиллями парламенту Туреччини створити проект більш ліберальної конституції замість ухваленої після військового перевороту 1980 року. Уряд каже, що нова конституція буде включати в себе більше політичних свобод для національних меншин. Парламент відновить свою роботу після літніх канікул з 1 жовтня.

Визнання курдської ідентичності і прав є фундаментальним для зусиль Туреччини на шляху до вступу в Європейський Союз. Вона стала кандидатом на вступ у 1999 році, але відтоді "зависла" через повільний прогрес в області прав людини і суперечок про Кіпр.

"Курдська проблема про права і свободи - це юридичне питання, і для його вирішення потрібна конституційна основа, - зазначила Кішанак. - Ми повинні зосередитися на політиці миру і створити атмосферу світу. Інакше це нещиро - працювати над конституцією тим часом, як помирають люди і ллється кров".

Деякі політичні аналітики пов'язують зростання насильства з провалом таємних мирних переговорів між представниками турецької розвідки і РПК, які, як вважають, були проведені 2010 року в Осло, Норвегія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram