ГоловнаСвіт

Малайзія звинуватила Німеччину у фінансуванні опозиційної НПО

У свою чергу, правозахисна організація звинуватила уряд у корупції.

Малайзія звинуватила Німеччину у фінансуванні опозиційної НПО
Фото: malaysiasaya.my

Влада Малайзії 7 вересня викликала німецького посла для пояснень, після того, як дізналася про фінансування посольством Німеччини опозиційної правозахисної організації "Суарам", яка звинувачує уряд у корупції.

Про це повідомляє AFP.

Раніше цього року "Суарам" подала скаргу до французького суду, звинувативши прем'єр-міністра Наджіба Разака та інших членів уряду в корупції при купівлі двох підводних човнів з Франції 2002 року. Тоді Разак обіймав посаду міністра оборони і мав пряме відношення до угоди.

Організація "Суарам", діяльність якої зараз розслідує влада, також звинуватила уряд у незаконному переслідуванні.

"Дії посольства Німеччини можуть бути неправильно витлумачені та можуть розглядатися як втручання у внутрішні справи суверенної держави. Малайзія була глибоко розчарована, дізнавшись, що посольство здійснює таку діяльність, яка показує її пристрасть до деяких питань, які мають наслідки для внутрішньополітичної ситуації в Малайзії", - говориться в заяві Міністерства закордонних справ Малайзії, опублікованій у четвер увечері.

Німецьке посольство відмовилося коментувати заяву Малайзії. Проте, як повідомляє національне інформагентство Bernama, раніше цього тижня посол Німеччини Гюнтер Грубер заявив, що фінансування стосувалося одноразового проекту 2010 року.

"Поточне політичне залякування і переслідування "Суарам" є доказом того, що уряд має намір змусити критиків мовчати", - йдеться в заяві "Суарам", опублікованій у середу.

Водночас Наджіб напередодні парламентських виборів, намічених на 2013 рік, просуває програму реформ, яка дозволить силам безпеки здійснювати безстрокове утримання під вартою без суду і слідства. Однак критики відхилили його реформи, назвавши їх хитрощами, аби повернути підтримку після виборів 2008 року. Тоді коаліція Barisan Nasional втратила звичні дві третини парламентської більшості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram