ГоловнаСвіт

Читання покращує психо-фізичні показники, - вчені

Лише шість хвилин із книгою допоможуть знизити рівень стресу на дві третини, вважають учені.

Читання покращує психо-фізичні показники, - вчені
Фото: MEDdaily

Учені з Оксфордського університету дійшли висновку, що читання книг не тільки поліпшує інтелектуальні здібності, а й позитивно позначається на фізичному та психічному здоров'ї.

"Читання тренує мозок людини. Занурення в книгу - це не просто пильнування за сюжетом, а посилена робота уяви. А якщо з героями відбувається щось цікаве або хороше, то подумки з нами відбувається те саме", - розповів професор Джон Стейн.

Магнітно-резонансне дослідження мозку читців засвідчило, що коли читаємо сторінки про запахи, різні ландшафти або смаки, у мозку активізуються ділянки, що відповідають за сприйняття. Так, ніби людина відчуває все це насправді. Причому цей ефект зникає, якщо дивитися телевізор або грати в ігри.

Учені вважають, що важливо навчитися читати великі та складні книги в ранньому віці. Тоді мозок навчиться будувати тривалі ланцюжки причинно-наслідкових зв'язків. Усього шість хвилин читання можуть знизити рівень стресу на дві третини, що значно ефективніше від музичної терапії або простої прогулянки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram