ГоловнаСвіт

Роботу нафтопроводу з Іраку в Туреччину припинено через пожежу

Турецька влада підозрює диверсію.

Роботу нафтопроводу з Іраку в Туреччину припинено через пожежу
архивное фото
Фото: www.nadzor-info.ru

Пожежа на трубопроводі, через який іде близько чверті експорту нафти Іраку, спричинила перекриття каналу постачань і призупинення роботи експортного термінала "Джейхан" у Туреччині.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

За словами джерел, невідомо, що саме стало причиною пожежі на трубопроводі "Кіркук-Джейхан" у турецькій провінції Ширнак поблизу кордону з Іраком, але влада підозрює диверсію. Наразі пожежу загасили, і робітники намагаються охолодити трубопровід.

Чиновники в Анкарі підтвердили, що постачання нафти, як і раніше припинено, і сказали, що невідомо, скільки часу займе ремонт трубопроводу. Тим часом представник міністерства нафти Іраку заявив, що Ірак припинив експорт через пожежу, яка почалася о 12:35 ранку, і що він очікує, що Туреччина відкриє другу лінію, щоб відновити експорт.

"Ми отримали інформацію від турецької влади про те, що вибух, а потім пожежа виникла на 40-дюймовому експортному трубопроводі на турецькому боці, і нам довелося зупинити потік нафти. Ми вимагаємо, щоб турецька влада працювала без зволікань над відновленням і перевела потік нафти на іншу. 46-дюймову альтернативну лінію, аби забезпечити подальший експорт з Іраку в порт "Джейхан", - заявив представник міністерства Асім Джихад.

За словами вантажовідправників, зараз у Джейхані від п'яти до десяти танкерів очікують завантаження.

Трубопровід, який минулого місяця експортував 300 тисяч барелів нафти на день, часто припиняє роботу через саботаж. Востаннє трубопровід закривали через пожежу 6 серпня.

У минулому трубопровід неодноразово ставав ціллю руху "Робітнича партія Курдистану" (РПК) - озброєної групи, яка веде боротьбу з турецькими військами на південному сході Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram