ГоловнаСвіт

США відмовилися від "страхітливих" зображень на цигарках

На думку суду, уряд перевищує свої повноваження, намагаючись змусити курців відмовитися від шкідливої звички.

США відмовилися від "страхітливих" зображень на цигарках

Апеляційний суд у Вашингтоні 24 серпня ухвалив, що уряд США повинен відмовитися від вимог до тютюнових компаній розміщувати на сигаретних пачках фотографії, що демонструють шкоду куріння.

На думку суду, уряд перевищує свої повноваження, намагаючись змусити курців відмовитися від шкідливої звички. "Це безсовісні спроби пробудити емоції (і, можливо, сором) і відлякати споживачів цигарок від куріння", - заявила суддя Дженіс Роджер Браун. Суддя також додала, що немає жодних доказів того, що розміщення на пачках "страхітливих" зображень допоможе скоротити число курців.

Американський уряд планував із 22 вересня 2012 року ввести закон, що зобов'язує тютюнові компанії розміщувати на сигаретних пачках зображення наслідків куріння. Однак виробники тютюну подали позов проти Управління контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA), наполягаючи на тому, що закон порушує свободу слова.

Раніше, 15 серпня, в Австралії ухвалили закон, що забороняє продаж брендових пачок цигарок. З грудня 2012 року всі цигарки в Австралії продаватимуть в однакових пачках без вказівки бренда виробника, але з фотографіями наслідків куріння.

Такі самі обмеження планують запровадити уряди Великобританії, Індії, Канади, Нової Зеландії та Норвегії. У квітні 2012 року заборонити брендові цигаркові пачки запропонував і головний державний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram