ГоловнаСвіт

Північна Корея встановила купол над ядерним реактором

КНДР вийшла з договору про нерозповсюдження ядерного озброєння 2003 року.

Північна Корея встановила купол над ядерним реактором
Фото: news.delmir.fastcom.kz

Північна Корея завершила встановлення захисного купола над споруджуваним ядерним реактором у Йонбені.

За словами експерта видання, про встановлення купола свідчать супутникові знімки об'єкта в Йонбені, які зроблено 6 серпня. До цього, зазначив експерт, купол приблизно протягом року лежав на землі поряд з будівлею реактора.

Експерт Jane's Defence Weekly охарактеризував встановлення купола як "значну подію", однак зазначив, що до повного завершення робіт та введення станції в експлуатацію КНДР може знадобитися ще кілька років.

Про те, що КНДР відновила будівництво ядерного об'єкта в Йонбені, ЗМІ повідомили в травні 2012 року. Тоді дані також базувалися на знімках, що їх зробили комерційні супутники наприкінці квітня. До цього будівельні роботи на об'єкті було заморожено з грудня 2011 року.

Північна Корея вийшла з договору про нерозповсюдження ядерного озброєння 2003 року. 2006-го і 2009 року Пхеньян провів ядерні випробування, що викликало жорстку реакцію міжнародної спільноти і, як наслідок, посилення санкцій проти КНДР.

У лютому 2012 року влада КНДР погодилися на припинення ядерних випробувань і робіт зі збагачення урану, а також на допуск інспекторів МАГАТЕ в Йонбен в обмін на надання продовольчої допомоги з боку США. Однак у квітні Пхеньян оголосив про денонсацію домовленостей, попутно звинувативши Сполучені Штати в порушенні умов угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram