ГоловнаСвіт

Головою Африканського союзу вперше стала жінка

Обрання Дламіні-Зума порушило неписане правило.

Головою Африканського союзу вперше стала жінка

Міністр внутрішніх справ ПАР Нкосазана Дламіні-Зума обрана головою Комісії Африканського союзу.

Суперником Нкосазани Дламіні-Зуми - колишньої дружини президента ПАР Джейкоба Зуми - був діючий голова Комісії Африканського союзу Жан Пінг із Габону, який займав цю посаду з 2008 року.

Між Дламіні-Зумою і Пінгом розгорнулася запекла боротьба. Отримати більш ніж половину голосів, необхідних для обрання, представниця ПАР змогла лише в четвертому раунді голосування.

Обрання Дламіні-Зуми порушило неписане правило, згідно з яким найвпливовіші в регіоні країни, зокрема ПАР, не виставляють своїх кандидатів на керівні посади в Африканському союзі. Перед голосуванням представниця ПАР публічно запевнила, що її перемога не спричинить зростання політичного напруження, а також заявила, що має намір плідно працювати з усіма країнами-членами організації, незалежно від того, якого кандидата вони підтримували.

Зазначимо, 63-річна Нкосазана Дламіні-Зума входила до складу кабінету міністрів за трьох президентів ПАР. У 1994-1999 роках вона очолювала міністерство охорони здоров'я, протягом 1999-2009 років була міністром закордонних справ, а з травня 2009 року і дотепер займала посаду голови МВС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram